Sony je překvapivě v zisku; firma zlepšila celoroční výhled

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony se v prvním čtvrtletního svého fiskálního roku překvapivě dostal do čistého zisku 25,7 miliardy jenů (asi 5,6 miliardy Kč). Před rokem měla firma ztrátu 37,1 miliardy jenů. Díky růstu poptávky po herních konzolách PayStation 3, osobních počítačích a televizorech Sony zlepšila i celoroční výhled.

Japonský fiskální rok začíná vždy v dubnu a končí v březnu následujícího kalendářního roku. Během svého prvního čtvrtletí firma zvýšila i tržby, a to o 3,8 procenta na 1,66 bilionu jenů (asi 363,8 miliardy Kč).

Za růstem tržeb je podle managementu vyšší odbyt na rozvíjejících se trzích, který zastínil pokles tržeb v Japonsku a ve Spojených státech. Díky obecně silnému růstu tržeb se firma dokázala vypořádat i se silným kurzem japonského jenu, který její zboží prodražuje v zahraničí.

Firma zvýšila také odhad tvorby zisku i na zbytek roku a předpokládá, že se čistý zisk vyšplhá asi na 60 miliard jenů. U tržeb počítá s částkou 7,6 bilionu jenů. Management očekává, že kurz jenu se bude zvyšovat i nadále.

Provozní zisk, který je považován za indikátor obchodní výkonnosti, se v prvním fiskálním čtvrtletí vyšplhal na 67 miliard jenů (asi 14,7 miliardy Kč). O rok dříve měla firma provozní ztrátu 25,7 miliardy jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK