Ekonomický sentiment eurozóny se výrazně zlepšuje

29.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BRUSEL, 29.července (Reuters) - Ekonomický sentiment eurozóny se v červenci nečekaně výrazně zlepšil, podpořen silnými čísly z Německa, ukázaly...

...čtvrteční údaje. Naznačily tak, že ekonomické zotavení bloku pokračuje i ve třetím čtvrtletí.

Měsíční průzkum Evropské komise ukázal, že index ekonomického sentimentu v 16členném bloku jednotné měny v červenci stoupl na 101,3 bodu z revidovaných 99,0 bodu za červen.

Ekonomové oslovení Reuters očekávali pouze nepatrný růst ukazatele na 99,0 bodu z původně uváděných 98,7 bodu za předchozí měsíc.

Výsledek ovlivnily zejména silné údaje z Německa, největší ekonomiky bloku, jehož index ekonomického sentimentu vzrostl na 110,1 bodu z červnových 106,1 bodu. Ukazatel se zvýšil také ve Francii a Itálii, klesl však ve Španělsku.

Ekonomické klima je zatím posledním z řady ukazatelů, jež naznačují, že se eurozóna nadále zotavuje z nejhorší ekonomické krize za řadu desetiletí navzdory turbulencím na trhu se státními dluhopisy a nejistotě ohledně zdraví bank.

Průzkum exekutivy EU současně ukázal, že index inflačních očekávání domácností v eurozóně na příštích 12 měsíců v červenci setrval na červnové hodnotě 11 bodů. Naznačil tak, že spotřebitelé počítají se stabilním růstem cen.

Evropská centrální banka (ECB) pozorně sleduje inflační očekávání v ekonomice a snaží se je ukotvit poblíž svého inflačního cíle těsně pod hranicí 2 procent. Očekává se, že ECB ponechá úrokové sazby na rekordním minimu 1,0 procenta ještě dlouho v příštím roce.

Podrobnou zprávu Evropské komise najdete na: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/hom e

(Reportér: Marcin Grajewski; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK