Volkswagen věří v H2 i přes tvrdší situaci na trhu

29.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


MNICHOV, 29.července (Reuters) - Skupina Volkswagen <VOWG_p.DE> ve čtvrtek vykázala za první pololetí zisk nad odhady trhu, částečně díky...

...silnému výkonu v Číně, a vyjádřila přesvědčení, že dokáže výrazně zlepšit letošní tržby a marže i v náročnějších podmínkách druhé poloviny roku.

Globální výrobci automobilů rozvíjejí své podniky v prudce rostoucích, lukrativních regionech, jako je Čína, aby tak kompenzovali chatrnější vyhlídky na tradičních trzích, kde by si úsporná opatření vlád mohla vybrat daň z rodícího se zotavení.

Akcie německé automobilky ve 12:15 rostly o 2,7 procenta, zatímco index evropského automobilového sektoru <.SXAP> přidával pouze 0,6 procenta.

Mateřský koncern mladoboleslavské Škoda Auto uvedl, že si v prvním pololetí vedl "výrazně lépe", než očekával. K tomu mu napomohla vysoká poptávka po jeho modelech v západní Evropě, Číně a Severní i Jižní Americe.

"Dynamický růst tržeb a zisku Volkswagen Group v první polovině roku 2010 nebude ve druhém pololetí pokračovat nezmenšenou měrou," uvedla společnost.

"Přesto věříme, že tržby a provozní zisk skupiny budou v roce 2010 výrazně vyšší než v loňském roce, navzdory posunům objemů mezi trhy."

Provozní zisk skupiny v prvním pololetí vyskočil na 2,8 miliardy eur z 1,2 miliardy před rokem.

Zisk před zdaněním vzrostl na 2,6 miliardy eur z 800 milionů v první polovině roku 2009. Tento výsledek zahrnuje přínosy podílů v automobilkách Porsche <PSHG_p.DE> a MAN <MANG.DE> a přínosy dvou společných podniků v Číně.

Audi <NSUG.DE>, luxusní značka skupiny, vykázala za druhý kvartál marži 9,2 procenta proti 5,8 procenta v prvním čtvrtletí roku. Dotahuje se tak na marži 9,8 procenta konkurenční značky Mercedes-Benz od Daimleru <DAIGn.DE>.

Vlajková značka Volkswagen podle výpočtu Reuters ve druhém kvartále zvedla provozní marži na 2,97 procenta ze 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK