Evropské akcie sílí dík optimismu z výsledků firem

29.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 29.července (Reuters) - Evropské akcie ve čtvrtek posilovaly díky větší chuti investorů po riziku a čerpaly také podporu ze solidních...

...výsledků výrobců léků jako AstraZeneca <AZN.L> a technologických firem typu Capgemini <CAPP.PA>.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:30 rostl o 0,5 procenta na 1056 bodů. Index hlavních blue chips eurozóny Euro STOXX 50 <.STOXX50E> posiloval rovněž o 0,52 procenta, na 2780,4 bodu.

Index STOXX 50 nyní čelí pevné rezistenci na úrovni 2790 bodů, kterou testuje již třetí seanci v řadě, když se dříve během dne vyšplhal až na 2789,88 bodu.

Zájmu se těšily akcie výrobců léků. AstraZeneca rostla o 4,6 procenta po silných výsledcích za druhý kvartál a poté, co americká expertní komise schválila její lék na ředění krve Brilinta.

Akcie konkurenční společnosti Sanofi-Aventis <SASY.PA> také posilovaly, a sice o 0,3 procenta, poté, co ziskem za druhý kvartál překonala odhady trhu.

"Pozitivní firemní výsledky zvýšily chuť investorů riskovat," řekl Henk Potts, akciový stratég z Barclays Wealth. "Trh s potěšením sleduje slušná firemní čísla, ale ještě toho bude muset vstřebat mnohem víc."

Dařilo se také akciím technologického sektoru. Firma Capgemini rostla o 7,2 procenta poté, co zvedla cíl pro letošní marži a cíl tržeb na druhé pololetí s tím, jak se zotavují výdaje podniků do technologií.

Posilovaly také telekomunikační společnosti. France Telecom <FTE.PA> rostl o 5,5 procenta poté, co oznámil výsledky za druhé čtvrtletí mírně nad odhady trhu a zmírnil obavy investorů o politiku výplaty dividend.

Akcie španělské Telefóniky rostly o 2,9 procenta poté, co oznámila vyšší zisk za první pololetí, než se čekalo. [ID:nSCH927982] <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro graf výsledků evropských firem podle sektorů klikněte na:

http://r.reuters.com/naw22n

Graf PMI v Evropě a dalších cyklických ukazatelů klikněte na:

http://r.reuters.com/kuv45m ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

(Reportérka: Joanne Frearson; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK