SPP nemusí platit miliardu českých korun za směnku bývalého šéfa

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. července (ČTK) - Společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nemusí zaplatit miliardu českých korun společnosti Bolzano Enterprises za jednu ze směnek svého někdejšího šéfa Jána Duckého. Rozhodl o tom dnes krajský soud v Bratislavě, který podle mluvčího Pavla Adamčiaka potvrdil loňské rozhodnutí okresního soudu. Soudy už smetly ze stolu více směnek, které v minulosti Ducký podepsal.

Okresní soud v Bratislavě v říjnu směnku prohlásil za neplatnou, protože obsahovala dva údaje splatnosti. Kromě toho prý byla promlčená. "Podle názoru odvolacího soudu je napadený rozsudek okresního soudu věcně správný," uvedl Adamčiak. Rozhodnutí soudu bude pravomocné, až si jej převezmou plynárny i majitel směnky.

Společnost Bolzano Enterprises Ltd, která je registrovaná na Britských Panenských ostrovech, se směnku na miliardu českých korun neúspěšně snažila vydražit v roce 2006. O cenný papír na dražbě v České republice ale nikdo neměl zájem. Směnku s úrokem šest procent vystavil bývalý šéf plynáren pro společnost Sezooz Group podnikatele Romana Zubíka.

Ducký byl i slovenským ministrem hospodářství, v roce 1999 byl ale zavražděn. Jako šéf SPP podepsal více směnek, jejich celkový počet není znám. Plynárny považují směnky za neplatné, soudy ale na jejich platnost mají různý názor.

Naposledy v květnu slovenský nejvyšší soud prohlásil za neplatnou směnku české společnosti Draft-ova Opava na 400 milionů korun. Soud tak rozhodl z podnětu generální prokuratury, krajský i okresní soud přitom konstatovaly, že český podnik směnku získal v dobré víře a nechtěl plynárnám způsobit škodu.

Sám Ducký okolnosti podepisování směnek před soudem vysvětlit nestihl a jeho vrah nebyl dodnes potrestán. Z vraždy Duckého byl obžalován Ukrajinec Oleg Kalašnikov, soud s ním se ale táhnul devět let. Slovenské úřady proto požádaly Ukrajinu, aby proces převzala. Údajný vrah totiž na projednávání případu nechodil, neboť údajně neměl peníze na cestu na Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK