Teva postaví v Rusku továrnu za 100 milionů dolarů

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. července (ČTK) - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries chce v Rusku postavit novou továrnu na léky až za 100 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč). Záměr je součástí širšího plánu firmy do roku 2015 v Rusku zvýšit tržby za prodej léků na více než trojnásobek.

Zástupce Tevy v Rusku Alexandr Bykov agentuře Reuters řekl, že firma by chtěla mít továrnu postavenou do roku 2014. "Uvažujeme o projektu na zelené louce. O místě, kde bychom mohli zahájit výrobu klíčových přípravků společnosti Teva," řekl Bykov.

Teva je největším světovým výrobcem takzvaných generických léků. Tak se označují přípravky, kterým vypršela patentová ochrana a mohou se vyrábět i volně, tedy bez souhlasu původního držitele práv. Podnik v Rusku podle Bykova počítá například s výrobou přípravku Copaxone, který se používá k léčbě roztroušené sklerózy.

Teva chce mít v Rusku do roku 2015 tržby alespoň miliardu dolarů ročně. Ještě v loňském roce se tržby pohybovaly kolem 280 milionů dolarů. V tomto roce chce Teva v Rusku utržit asi 340 milionů dolarů. Tržby skupiny Teva v celém světě loni dosahovaly asi 14 miliard dolarů (více než 269 miliard Kč) a do pěti let se mají zvýšit na zhruba 31 miliard dolarů (více než 596 miliard Kč).

Teva v roce 2005 koupila americkou společnost Ivax a díky tomu v České republice získala její opavskou firmu Ivax Pharmaceuticals, dřívější Galenu. Převzetím konkurenta Barr na konci roku 2008 pak získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK