Evropské akcie asi zahájí níž, sledují americký HDP

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 30.července (Reuters) - Evropské burzy zřejmě v pátek oslabí třetí den v řadě poté, co ve čtvrtek klesly akcie ve Spojených státech i v...

...Asii, a po pesimistických komentářích představitele americké centrální banky (Fed) před údaji o americkém HDP.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:35 ukazovaly na stagnaci trhu až pokles o 0,3 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 0,4 procenta na 1046,90 bodu.

Americké akcie ve čtvrtek při volatilním obchodování oslabily poté, co slabé výhledy od technologických společností a pesimistické komentáře představitele americké centrální banky (Fed) neposkytly investorům mnoho důvodů k nákupům.

Prezident Fedu v St.Louis James Bullard řekl, že jej znepokojuje riziko, že by se Spojené státy mohly ocitnout ve stejné patové situaci jako Japonsko, kde klesají ceny a investice. [ID:nN29267085]

Japonský index Nikkei <.N225> klesl o 1,6 procenta, když signály ochabujícího oživení ve Spojených státech převážily nad optimistickými výsledky domácích firem.

Investoři budou v pátek pozorně sledovat údaj o HDP Spojených států, jenž vyjde ve 14:30 SELČ. Obecně se čeká, že toto číslo ukáže zpomalení ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí, přičemž někteří investoři se dokonce obávají možnosti recese s dvojím dnem.

"Pokud jde o zdraví americké ekonomiky, mají stále převahu skeptici, a proto se mnozí lidé zaměří hlavně na údaj o HDP za druhý kvartál," řekl Ben Potter, analytik průzkumu z IG Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK