Evropské akcie klesají v pochybách o oživení v USA

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 30.července (Reuters) - Evropské akcie v pátek oslabovaly, když smíšené firemní výsledky přiměly investory zpeněžit část silných zisků z...

...tohoto měsíce před údajem o americkém HDP za druhý kvartál, jenž by měl více ozřejmit tempo oživení v USA.

Údaj o HDP za druhé čtvrtletí, jenž vyjde ve 14:30, bude pozorně sledován poté, co série ekonomických dat za poslední měsíc naznačila zpomalení oživení ekonomiky Spojených států.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 13:55 klesal o 0,44 procenta na 1042,28 bodu, a měl tak namířeno k rekordnímu měsíčnímu růstu o 5 procent, prvnímu měsíčnímu vzestupu indexu od března.

Index blue chips eurozóny Euro STOXX 50 <.STOXX50E>, ztrácel 0,7 procenta na 2733,10 bodu.

"Index se zotavuje v úzkém pásmu. Firemní výsledky dosud byly silné, ale nebyly natolik silné, aby trh vytáhly z tohoto pásma. Pokud to nedokáže tohle, tak už nevím co," řekl David Thebault, ředitel kvantitativního obchodování z Global Equities.

Největší ztráty si připisovaly akcie stavebního a materiálového sektoru v čele se společností Lafarge <LAFP.PA>. Tento největší výrobce cementu na světě ztrácel 3,0 procenta poté, co pro rok 2010 snížil odhad výhledu globální poptávky na svých trzích.

Konkurenční společnosti HeidelbergCement <HEIG.DE> a Holcim <HOLN.VX> klesaly o 2,8, respektive 1,8 procenta.

Banky, jež dříve během týdne značně posílily, v pátek oslabovaly, když BBVA <BBVA.MC> ztrácela 1,3 procenta a Banco Popolare <BAPO.MI> ubírala 0,1 procenta.

Mateřská společnost Airbusu EADS <EAD.PA> rostla o 2,6 procenta poté, co zvedla výhled tržeb a předložila plány na zvýšení produkce dopravních letadel.

Chuť investorů po akciích také tlumily čtvrteční komentáře prezidenta Fedu v St.Louis Jamese Bullarda.

Bullard řekl, že jej znepokojuje riziko, že by se Spojené státy mohly ocitnout ve stejné patové situaci jako Japonsko, kde klesají ceny i investice. [ID:nN29267085]

"Na tomto trhu pozoruji souboj mezi makrodaty a nečekaně silnými firemními výsledky," řekl Koen De Leus, ekonom z KBC Securities. "Zdá se, že Fed připravuje trhy na nečekaně slabé údaje."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK