VERZE 2-Růst ekonomiky USA v Q2 brzdí dovozy, podnik.výdaje rostou

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Růst ve 2.čtvrtletí zpomaluje na 2,4 pct kvůli...

...dovozům

* Nárůst dovozů je největší od 1.kvartálu 1984

* Podnikové investice největší od roku 2006

(přidává podrobnosti, podnikové investice, citát analytika)

WASHINGTON, 30.července (Reuters) - Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států ve druhém kvartále vzrostl nepatrně mírněji, než se čekalo, když kapitálové investice firem vedly k největšímu nárůstu dovozů od prvního čtvrtletí 1984, ukázaly páteční údaje.

HDP největší ekonomiky světa stoupl v období od dubna do června na roční bázi o 2,4 procenta po vzestupně revidovaném růstu o 3,7 procenta v prvním čtvrtletí, ukázal předběžný odhad ministerstva obchodu. Za první kvartál resort původně uváděl růst o 2,7 procenta.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali růst HDP o 2,5 procenta.

"Předpokládané zpomalení ekonomiky probíhá. Zřítí se v příštím kvartále podnikové investice do propasti, budou-li spotřebitelské výdaje nadále klesat?" řekl Lee Olver, ředitel finanční strategie z Madison Williams & Co.

Futures na akciové indexy po zprávě o HDP prohloubily ztráty, zatímco ceny bezpečných státních dluhopisů stouply. [ID:nSCH045686] Akcie na Wall Street poté zahájily poklesem až o 1 procento.

Výsledek značí čtvrtý růstový kvartál v řadě s tím, jak se americká ekonomika vymaňuje z nejhorší recese od 30.let.

Růst je nicméně příliš vlažný, a nemá tak větší vliv na vysokou nezaměstnanost.

Slabá ekonomika a 9,5procentní nezaměstnanost oslabují popularitu prezidenta Obamy a snižují vyhlídky demokratů v listopadových volbách do Kongresu.

Ekonomický růst v minulém kvartále brzdil rozmach dovozů o 28,8 procenta, jenž zastínil vzestup vývozů o 10,3 procenta. To vedlo k deficitu zahraničního obchodu, jenž z HDP ubral 2,78 procentního bodu, nejvíce od třetího kvartálu 1982.

S výjimkou sektoru zahraničního obchodu jsou ovšem jednotlivé složky HDP povzbudivé. Podnikové investice vzrostly o 17 procent, nejvíce od prvního kvartálu 2006, po vzestupu o 7,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Výdaje do zařízení a softwaru byly největší od třetího kvartálu 1997.

Růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí také těžil z výstavby nových domů, jež vyskočila o 27,9 procenta poté, co v prvním kvartále vzestup ekonomiky brzdila. To je odrazem nárůstu stavební aktivity podnícené populární daňovou úlevou pro kupce domů, jež už ovšem byla zrušena.

Několik oblastí však vzbuzuje obavy. Zpráva o HDP ukázala, že spotřebitelské výdaje nebyly tak robustní, jak se původně očekávalo. Výdaje spotřebitelů vzrostly o 1,6 procenta po vzestupu o revidovaných 1,9 procenta v prvním čtvrtletí.

Analytici původně za první kvartál odhadovali zvýšení spotřebitelských výdajů, jež standardně tvoří 70 procent ekonomické aktivity Spojených států, o 3,0 procenta. Výdaje přispěly k HDP v minulém čtvrtletí 1,15 procentního bodu.

Podnikové zásoby ve druhém čtvrtletí vzrostly o 75,7 miliardy dolarů po zvýšení o 44,1 miliardy dolarů v prvních třech měsících roku. Zásoby k HDP přispěly 1,05 procentního bodu. Po vyloučení vlivu tak zásob ekonomika expandovala o 1,3 procenta, a naopak tak zrychlila růst proti 1,1 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK