MF dnes zveřejní hospodaření rozpočtu ke konci července

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky hospodaření státního rozpočtu ke konci července. V červnu schodek státního rozpočtu klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. Šlo o nejhorší červnový výsledek za posledních deset let. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

Vláda se minulý týden vyslovila pro návrh ministerstva financí na zmrazení letošních výdajů resortů ve výši 10,2 miliardy korun. O dalších zhruba 1,8 miliardy zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Do konce září má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravit analýzu situace v resortech, na jejímž základě bude případně možné zmrazené prostředky opět uvolnit.

Cílem schválených opatření je udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP. Celkem vláda jednala o výdajích za zhruba 21 miliard korun.

Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Úspory se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK