Maďarsko a Rumunsko vrhají stín na oživení Erste (OPAK.)

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk za Q2 217 mil eur, trh čekal 223 milionů...

...

* Nárůst špatných úvěrů v Q2, náklady rizika rostou

* Opakuje předpověď celoroční stagnace oprávek rizika

* Oslabují akcie na pražské i vídeňské burze

* Náklady rizik v Maďarsku i Rumunsku budou vysoké i v 2011

VÍDEŇ, 30.července (Reuters) - Erste Group Bank, třetí největší banka v rozvíjející se Evropě, oznámila, že výsledky druhého pololetí zhorší operace v Maďarsku a Rumunsku. V ostatních zemích banka očekává nižší náklady rizika.

Rakouská banka v pátek znervóznila investory nárůstem špatných půjček, který se zrychlil ve druhém čtvrtletí, a donutil tak banku k vyšším oprávkám. Akcie banky klesaly v 16:17 na vídeňské burze o 4,5 procenta <ERST.VI>, zatímco na pražské burze <ECMPsp.PR> klesly ještě o dalších sedm desetin procentního bodu a uzavřely na 766 korunách.

"Tou špatnou zprávou byl trend v nekvalitních půjčkách," řekla analytička UBS Daniele Brupbacher. "Investoři to nemají rádi v prostředí, kde náklady rizika ostatních bank padají."

Generální ředitel skupiny Andreas Treichl zopakoval předpověď, že rizikové oprávky zůstanou na loňské úrovni zhruba 2 miliard eur, což by ukazovalo na mírný pokles ve druhém pololetí 2010. Podle jeho odhadu budou dále klesat v příštím roce.

Podle Bernharda Spalta, šéfa pro rizika, potáhnou banku letos k lepším výsledkům její pobočky v Česku a na Slovensku.

"Tyto dvě země velmi těží z oživení v Německu a budou prvními, které se dostanou ven z krize a budou mít nízké náklady rizika," řekl Spalt novinářům ve Vídni. "Maďarsko a Rumunsko budou muset čekat na zlepšení až do roku 2011."

MAĎARSKO A RUMUNSKO

Zvýšené náklady na nesplacené úvěry byly způsobeny především platební neschopností velkých korporátních klientů, uvedla banka.

Jednou z příčin meziročního poklesu čistého zisku banky ve druhém kvartálu o 17 procent na 217 milionů eur bylo i zavedení maďarské bankovní daně, kvůli které Erste Group uvolnila na oprávky dalších 30 milionů eur.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali, že zisk banky klesne o 14 procent, přičemž předpovídali obecně stabilní oprávky na špatné úvěry a prudký pokles výnosu z obchodování kvůli volatilním trhům. [ID:nSCH956263]

Nejproblematičtějším trhem však pro banku zůstává Rumunsko, které přežívá z půjček Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Podle očekávání se rumunská ekonomika tento rok opět propadne do ztráty, a to kvůli rozpočtovým škrtům.

Tyto škrty tak dále oddalují hospodářský růst, který Erste potřebuje, aby získala zpět 3,7 miliardy eur - šestinásobek účetní hodnoty - jež v roce 2006 zaplatila za koupi jedničky zdejšího bankovního trhu.

Vysoké marže umožnily Erste a konkurenčním bankám UniCredit <CRDI.MI>, Raiffeisen International <RIBH.VI> a KBC <KBC.BR> zůstat v regionu v ziskovosti, ovšem investoři hledají signály obratu v cyklu špatných úvěrů, jenž by zvýšil návratnost.

Treichl uvedl, že Erste Group plánuje splatit státní pomoc ve výši 1,2 miliardy eur, již obdržela loni, jakmile bude mít "zcela jasno" o kapitálových pravidlech Basel III. Erste ve druhém čtvrtletí zvýšila ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier I na 8,6 procenta. Ten by se snížil i po změnách basilejských pravidel zveřejněných tento týden. Treichl však prohlásil, že by tento problém mohl být vyřešen změnou struktury banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK