Dolar tíží data, aus.dolar na tříměsíčním maximu

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝDolarový index v pondělí klesl na tříměsíční dno v obavách, že zotavení ekonomiky Spojených států dochází dech, zatímco australský dolar...

...vyšplhal na tříměsíční vrchol, když čerpal podporu z růstu asijských akciových trhů.

Dolar tížily obavy o ekonomiku Spojených států poté, co série ekonomických dat z poslední doby nenaplnila očekávání trhu, zatímco údaje z Evropy a výsledky mnoha společností byly silnější, a přiměly tak investory nadále kupovat rizikovější aktiva.

Analytici uvedli, že lepší sentiment vůči riziku mimo Spojené státy zřejmě nepřetrvá, pokud se největší světové ekonomice nebude nadále dařit naplňovat očekávání.

"Vidíme určité rozdvojení, když údaje z ekonomiky Spojených států zůstávají slabé, ale chuť po riziku je silná. Slabá data ze Spojených států se v určitou chvíli projeví averzí k riziku," řekl Tom Levinson, devizový stratég z ING.

Dolarový index, jenž měří výkonnost americké měny vůči koši předních měn, v 10:35 oslaboval o 0,13 procenta na 81,432 bodu <.DXY>, když předtím klesl až na tříměsíční dno na úrovni 81,354 bodu.

Euro <EUR=> vůči pátečnímu závěru přidávalo 0,2 procenta na 1,3068 dolaru, a drželo se tak na dohled tříměsíčního maxima 1,3107 dolaru, na něž vyšplhalo minulý týden.

Dolar také ztrácel vůči výnosnějšímu australskému dolaru a také novozélandskému dolaru, přičemž australský dolar <AUD=> vystoupal na tříměsíční maximum na úrovni 0,9134 dolaru.

Australská měna čerpala podporu z růstu asijských akciových trhů, když index MSCI akcií v oblasti Asie a Tichomoří kromě Japonska posiloval o 1,9 procenta <.MIAPJ0000PUS>.

"Jde o zcela typický obrázek, když roste chuť investorů po riziku. Pak oslabuje jen a dolar, zatímco australský dolar a novozélandský dolar posilují," řekl Junya Tanase, hlavní devizový stratég z JPMorgan Chase Bank.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK