Ukrajina obdržela první peníze z úvěru od MMF

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 2. srpna (ČTK) - Ukrajina obdržela první peníze z úvěru od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Náměstek předsedy vlády pro ekonomiku Serhij Tihipko řekl novinářům, že země získala prvních 1,89 miliardy USD (zhruba 35,7 miliardy Kč) z celkových slíbených 15 miliard USD. Dodal, že pokud vše půjde dobře, další peníze by měla Ukrajina získat v prosinci.

Fond uvolní další tranši, pokud bude vláda plnit své fiskální závazky. Tihipko dodal, že Ukrajina si za současných podmínek nebude půjčovat peníze na dluhových trzích. S nabídkou obligací počká, až budou investoři ochotni přijmout nižší úroky.

"První tranše z 1,89 miliardy USD půjde na účet. Jedna miliarda půjde na financování rozpočtového deficitu a 890 milionů jako rezervy Národní banky," upřesnil Tihipko.

Bývalá země Sovětského svazu dokončila dohodu s MMF po měsících jednání 28. července. Vláda však musela přislíbit bolestivé ekonomické reformy, včetně zvýšení domácích cen plynu a reorganizace penzijního systému. Od srpna se ceny plynu pro domácnosti zvyšují o 50 procent, což bude pro obyvatele velmi bolestivé a zřejmě dále otřese důvěrou v prezidenta Viktora Janukovyče. Navíc představitelé MMF minulý týden uvedli, že pro letošní rok je růst cen plynu dostatečný, avšak země bude muset dále upravit ceny v budoucnosti.

Ukrajina minulý měsíc zrušila plány na emisi eurobondů za dvě miliardy dolarů. Důvodem bylo, že investoři požadovali úrok až devět procent. Tihipko uvedl, že vláda bude nyní situaci na dluhových trzích sledovat a vrátí se na ně, až bude šance na nižší úroky, napsala agentura Reuters.

Ukrajina byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí, která měla negativní dopad na export oceli a chemikálií. Ukrajinská ekonomika se loni propadla o 15 procent po nárůstu o 2,1 procenta v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK