MMF nebude klást nové podmínky pro pomoc Rumunsku -ministr

03.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUKUREŠMezinárodní měnový fond (MMF) nebude klást žádné nové podmínky k balíku ekonomické pomoci pro Rumunsko, avšak Bukurešť bude muset urychlit...

...přijetí nové penzijní legislativy, řekl v úterý ministr rumunské vlády agentuře Reuters.

Ve středu má v Rumunsku skončit prověrka MMF týkající se čerpání finanční pomoci v celkovém objemu 20 miliard eur. Všeobecně se očekává uvolnění další tranše pomoci ve výši 900 milionů eur poté, co Bukurešť splnila díky úsporným opatřením pololetní cíl fiskálního deficitu.

"Ministr financí včera předložil ve vládě stav revize MMF," řekl ministr životního prostředí László Borbély, jenž se zúčastnil pondělního jednání vlády, na němž ministr financí Sebastian Vladescu nastínil průběh jednání s MMF.

"Žádné nové podmínky nebudou (ohledně snižování mezd či zvyšování daní) ... ale v září budeme muset mít schválenou penzijní legislativu parlamentem: to bude termín, který bude sledován," řekl ministr v telefonickém rozhovoru pro Reuters.

Rumunská ekonomika se loni propadla o více než 7 procent a stále vězí v recesi a je závislá na záchranném balíku složeném z finanční pomoci od MMF, Evropské unie a Světové banky.

"Fond letos očekává ekonomické smrštění těsně pod 2 procenty, zatímco v roce 2011 může Rumunsko počítat s ekonomickým růstem okolo 2 procent," dodal Borbély.

MMF, jenž plánuje tiskovou konferenci k plnění podmínek finanční pomoci na středu v 9:00 SELČ, odmítl tyto informace komentovat.

(Reportér: Radu Marinas; Přeložil: Jan Schmidt)

[Ť/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK