Pardubičtí radní chtějí odvolat čelní představitele městské firmy

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 3. srpna (ČTK) - Radní Pardubic chtějí odvolat čelní představitele městské firmy kvůli pochybení při výběrovém řízení. Městský rozvojový fond Pardubice, jehož předsedou představenstva je Milan Tichý (ODS) a místopředsedou Aleš Kopecký, připravuje dlouho očekávanou rekonstrukci Machoňovy pasáže. Místo 150 milionů korun se na centrální adrese objevila nabídka stavební zakázky o 30 milionů korun vyšší.

"Vidím v tom selhání předsedy představenstva pana Tichého a ředitele společnosti pana Kopeckého, který je zároveň místopředsedou, proto rada doporučuje představenstvu jejich odvolání z funkcí," řekl primátor Jaroslav Deml (ODS).

Fond rozdělil modernizaci kulturní památky na dvě etapy, zároveň však chtěl, aby obě zakázky získala jedna firma. V první fázi se má opravit zhruba za 120 milionů korun budova, v druhé části stavět parkovací stání za přibližně 30 milionů korun.

Na druhou etapu fond zadal opci, tedy vítěz výběrového řízení bude mít právo postavit i parkoviště. Na centrální adrese se pak objevila zakázka na 180 milionů korun, protože právní kancelář celkovou částku mylně navýšila o dalších 30 milionů korun.

"Přikládám svou vinu v tom, že když jsem byl požádán, abych upřesnil částky na vlastní pasáž a vlastní parkoviště, bohužel jsem nevěděl, že opce se přičítá k částce a není její součástí. Tím vznikla ta nešťastná mýlka," řekl Vladimír Nový, zástupce technického dozoru.

Některé radní argumentace zástupců fondu, právníka a zástupce technického dozoru nepřesvědčila. "Celá ta kauza je právě konstruovaná na možnosti netransparentnosti a zní vyplývající možnosti korupce," řekl Deml.

Právník Jan Pazdziova řekl, že na centrální adrese přibude opravný formulář, kde už bude správná hodnota zakázky a uchazeči budou mít delší lhůtu na to, aby si mohli požádat o kvalifikační dokumenty.

"Byla to politováníhodná formální chyba, která mohla do veřejnosti zanést jisté pochybnosti," řekl předseda představenstva Městského rozvojového fondu Tichý.

Radní také chtějí, aby představenstvo firmy nechalo prověřit uzavřené smlouvy s právní kanceláří, zpracovatelem projektové dokumentace a stavebním dozorem. Naopak se jim nepodařilo prosadit vypsání nového výběrové řízení. Podle primátora by bylo lepší, protože by už řízení nemohl nikdo zpochybnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK