UniCredit v Q2 srazila zisk o 70 pct, akcie klesají (OPAK.)

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


MILÁBankovní skupina UniCredit <CRDI.MI> v úterý nedosáhla na odhady trhu poklesem čistého čtvrtletního zisku o 70 procent, jejž zasáhl...

...propad výnosů z obchodování a snížení goodwillu, a její akcie klesaly okolo 2 procent.

Největší italská banka, jejíž kořeny sahají až k boloňské městské zastavárně z 15.století, vykázala za druhé čtvrtletí čistý zisk 148 milionů eur, včetně snížení goodwillu o 162 milionů eur pramenící z ekonomické krize v Kazachstánu.

Analytici oslovení bankou v průměru očekávali čistý zisk 251 milionů eur. Šest analytiků oslovených Thomson Reuters I/B/E/S v průměru předpovědělo čistý zisk 351 milionů eur, přičemž odhady se pohybovaly v rozmezí od 141 milionů do 644 milionů eur.

Největší banka působící ve střední a východní Evropě také ve druhém kvartále vytvořila opravné položky k rizikovým úvěrům ve výši 1,716 miliardy eur.

"Trhu se tahle čísla nelíbí," řekl nejmenovaný makléř.

Výnosy z obchodování klesly na 58 milionů eur z 1 miliardy za stejné období před rokem, zasaženy krizí státních dluhů, uvedla banka ve zprávě. [ID:nBIA0336d]

Čistý úrokový výnos bance stoupl o 1,5 procenta na 3,98 miliardy eur. Objemy vzrostly ve střední a východní Evropě a v investičním a korporátním bankovnictví v Německu.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 se ke konci června snížil na 8,41 procenta z 8,45 procenta na konci března.

UniCredit na konci července pohodlně uspěla v zátěžových testech, které při extrémních scénářích stanovily mezní poměr Tier 1 na 6,0 procenta.

Banka současně jmenovala zástupcem generálního ředitele Federica Ghizzoniho, dosavadního šéfa pro střední a východní Evropu.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Interaktivní graf výsledků evropských bank najdete na:

http://graphics.thomsonreuters.com/CoNews/EZ_BKSPR0710.html

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK