Toyota překonala v Q1 odhady, zůstává však opatrná

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Toyota Motor <7203.T> ve středu oznámila nejvyšší kvartální zisk za dva roky a zvedla celoroční předpověď, ani to však nestačilo ke...

...zmírnění obav ze silného jenu, slabých marží a zpomalujícího trhu ve Spojených státech.

Toyota se přiřadila ke konkurenčním automobilkám od Ford Motor <F.N> po Hyundai Motor <005380.KS>, jež také vykázaly čtvrtletní výsledky nad odhady trhu, ovšem jejich vedení sdílí opatrný pohled na vývoj globální ekonomiky ve zbytku roku.

Nová předpověď provozního zisku za fiskální rok do konce března 2011 v celkové výši 330 miliard jenů stále výrazně zaostává za odhadem analytiků oslovených Reuters, kteří čekali 526,5 miliardy.

"Největším zdrojem obav pro Toyotu je vyhlídka na zpomalení ekonomiky v Severní Americe," řekl Micušige Akino, hlavní fond manažer ze společnosti Ichiyoshi Investment Management.

"Výsledky za první kvartál byly solidní, ale zlepšení prognózy pro celý fiskální rok nenaplnilo odhady trhu, takže si uchovávají opatrný postoj."

Největší výrobce automobilů na světě uvedl, že zisk podpořil silný příspěvek finanční divize, a upozornil, že ve druhém pololetí čeká potíže s prodeji a také růst nákladů.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Srovnávací data Starmine: http://r.reuters.com/cat23

Pohled analytiků na výsledky: [ID:nTOE67207W]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Toyotu tíží nadměrná výrobní kapacita poté, co finanční krize zadusila globální poptávku po automobilech, a marže se tak ocitly pod tlakem.

Problémy společnosti navíc prohloubily potíže se samovolným zrychlováním a brzdami, kvůli nimž musela svolat k opravě více než 10 milionů vozů.

Toyota za čtvrtletí od dubna do června oznámila provozní zisk 211,7 miliardy jenů díky prudkému nárůstu prodejů proti ztrátě 194,9 miliardy před rokem.

Marže společnosti v prvním finančním kvartále činila 4,3 procenta, zatímco Nissan dosáhl 8,2 procenta a Honda 9,9 procenta.

Čistý zisk v prvním kvartále, jenž zahrnuje i zisk vytvořený v Číně, dosáhl 190,5 miliardy jenů v porovnání se ztrátou 77,8 miliardy jenů před rokem.

Akcie automobilky od začátku roku ztratily více než pětinu své hodnoty, zatímco hlavní tokijský index TOPIX <.TOPX> za stejné období oslabil o 17 procent.

(1 dolar = 85,50 jenu)

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK