VERZE 3-Zisk Komerční banky v Q2 roste o 12 pct, nad odhady

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk 3,27 miliardy korun, nad odhadem 3,03 mld Kč...

...

* Náklady rizika klesají, pomáhá stabilizace ekonomiky

* Mírný nárůst poptávky po úvěrech u podnikatelů, v bydlení

* Ekonomické oživení však stále křehké, důraz na náklady

* Akcie posilují o 5,15 pct

(přidává výhled, reakci trhu, komentář analytika)

Komerční banka <BKOMsp.PR> překonala odhady trhu meziročním nárůstem čistého zisku o 12,2 procenta, když vytvořila méně rezerv a opravných položek a zaznamenala také vyšší aktivitu v oblasti úvěrování.

Třetí největší česká banka ve středeční zprávě oznámila, že jí čistý zisk vyskočil na 3,27 miliardy korun, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru předpovídali výsledek 3,03 miliardy.

Náklady rizika, jež zahrnují rezervy a opravné položky na ztráty z úvěrů, investic a ostatní rizika, bance ve druhém čtvrtletí klesly meziročně o 30,4 procenta na 814 milionů korun. Výsledek byl lepší než očekávání trhu ve výši 890 milionů korun.

Proti prvnímu čtvrtletí se náklady rizika snížily o 14,4 procenta.

"Mírné zlepšení makroekonomických ukazatelů se pozitivně odráží ve finančních a obchodních výsledcích skupiny Komerční banky," citovala zpráva generálního ředitele Henriho Bonneta.

"Stabilizace ekonomiky příznivě ovlivnila také vývoj nákladů na riziko."

Podíl nesplácených úvěrů v portfoliu banky se snížil na 6,6 procenta ze 7,1 procenta v prvním kvartále.

Člen představenstva odpovědný za řízení rizik Didier Colin na tiskové konferenci uvedl, že ke konci roku očekává další pokles nákladů rizika na 50 až 60 bazických bodů ze 62 bazických bodů ve druhém kvatálu.

ÚVĚROVÁ AKTIVITA ROSTE

Komerční banka oznámila, že po útlumu v loňském roce pozoruje také mírné oživení poptávky po úvěrech, a to zejména v podnikatelském sektoru a v oblasti bydlení.

Čistý úrokový výnos banky, kterou ovládá francouzská Société Générale <SOGN.PA>, se ve druhém kvartále meziročně zvýšil o 1,2 procenta na 5,42 miliardy korun, zatímco trh čekal naopak mírný pokles.

Celkové provozní výnosy se smrskly o 1,2 procenta na 8,12 miliardy korun zejména kvůli čtvrtinovému propadu výnosů z finančních operací, nicméně stejně jako většina ostatních položek výsledovky předčily odhad trhu.

Banka zopakovala, že za celý rok stále očekává nárůst výnosů v jednotkách procent, i když varovala, že se ekonomika stále ještě plně nezotavila z hospodářské recese v loňském roce.

"Oživení ekonomiky však stále vidíme jako velmi křehké a je tedy zřejmé, že i nadále klademe důraz na důsledné řízení nákladů a rizik," dodal Bonnet.

Akcie Komerční banky reagovaly na zveřejněná čísla strmým růstem a ve 12:30 se obchodovaly za 3984 korun, proti úternímu závěru výš o 5,26 procenta. Index pražské burzy PX <.PX> přidával 0,53 procenta.

"Celkově hodnotíme výsledky pozitivně. Čistý zisk výrazně překonal odhady. Vývoj nesplácených úvěrů je doposud výrazně lepší, než očekával trh," řekl analytik Milan Lávička z Atlantiku finanční trhy.

"Jako nejpozitivnější zprávu pak vnímáme opětovné oživení hlavních výnosových položek, tedy úrokových výnosů a výnosů z poplatků a provizí," dodal.

Lávička současně upozornil, že se titul již dostal na dosah historického maxima na 4505 korunách, jehož dosáhl před vypuknutím finanční krize, což může zužovat prostor k jeho dalšímu růstu.

Od začátku roku stojí akcie Komerční banky výš pouze o 1,4 procenta, zatímco index PX <.PX> je silnější o 7,1 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK