KBC hlásí za 2.kvartál zisk nad odhady trhu

05.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Belgická finanční skupina KBC <KBC.BR> ve druhém kvartále překonala odhady trhu díky solidnímu úrokovému výnosu a značně nižším opravným ...

...položkám na špatné úvěry.

KBC, jež během finanční krize obdržela státní pomoc ve výši 7 miliard eur, ve čtvrtek uvedla, že za rok 2010 očekává oproti loňskému roku snížení úvěrových ztrát a solidní tržby, ačkoli by se mohly zvýšit náklady.

Mnoho předních evropských bank tento týden oznámilo zisk nad odhady trhu, když zaznamenaly větší pokles špatných úvěrů, než se čekalo. To převážilo nad zpomalením v oblasti investičního bankovnictví, již tížily obavy ze státních dluhů. [ID:nLDE6721I5]

Čistý zisk KBC před jednorázovými položkami ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 35 procent na 554 milionů eur, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali 459 milionů.

Nicméně mimořádné položky ve výši zhruba 400 milionů eur znamenaly, že absolutní čistý zisk propadl o 51 procent na 149 milionů eur, ačkoli byl stále vyšší, než se čekalo.

Výměnou za přijatou státní pomoc se KBC zavázala omezit aktivitu na kapitálových trzích a zredukovat divize mimo Belgii a rozvíjející se Evropu, kde je pátou největší bankou podle bilanční sumy.

Banka dosud prodala divizi privátního bankovnictví KBL European Private Bankers [ID:nLDE64K05X], uzavřela divizi akciového obchodování v Japonsku a odprodala asijskou divizi obchodování s deriváty a pojišťovací divizi se sídlem v Bruselu. [ID:nSGE66409Z]

Skupina se dále zavázala, že prodá polskou divizi spotřebitelského financování Zagiel, uvede na burzu menšinový podíl v ČSOB a možná totéž udělá u banky K&H v Maďarsku.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK