Unilever čeká těžké období, tržby za Q2 výš o 3,6 pct

05.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝVýrobce spotřebního zboží Unilever ve čtvrtek varoval před sílícím tlakem ze strany konkurentů a rostoucími cenami komodit poté, co nárůstem...

...tržeb za druhý kvartál těsně nenaplnil odhady trhu navzdory silnému růstu na rozvíjejících se trzích.

Generální ředitel Paul Polman řekl, že robustní růst na rozvíjejících se trzích pomohl vyvážit slabý výkon v Evropě a Severní Americe, ovšem varoval, že ve druhém pololetí firma bude čelit zesílené konkurenci a opětovnému zdražování surovin.

Britsko-nizozemský Unilever <ULVR.L> <UNc.AS>, výrobce zmrzliny Ben & Jerry, polévek Knorr a mýdel Dove, dodal, že jeho provozní marže vzrostla pouze o nepatrných 0,1 procentního bodu na 14,7 procenta kvůli tvrdým tlakům ze strany konkurence.

"Nečekáme zmírnění konkurenčních tlaků a naše schopnost zvyšovat ceny zůstane navzdory růstu cen komodit ve druhém pololetí omezená," řekl Polman.

Akcie Unileveru v 9:55 ztrácely 2,6 procenta, když tržby a marže nenaplnily odhady, a také kvůli opatrným komentářům ke druhému pololetí, uvedli analytici.

Třetí největší výrobce potravinářského a spotřebního zboží na světě oznámil za druhý kvartál nárůst jádrových tržeb o 3,6 procenta, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali zvýšení o 3,9 procenta. Před rokem společnost zaznamenala vzestup tržeb o 4,1 procenta.

Jádrový zisk společnosti vzrostl díky snížení nákladů a nižším cenám komodit o 38 procent na 0,36 eura na akcii, zatímco trh čekal 0,37 eura. Provozní marže ve výši 14,7 procenta nenaplnila odhady analytiků, kteří předpovídali 15,0 procenta.

Společnost navrhla vyplatit čtvrtletní dividendu 0,208 eura na akcii.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK