Prodej aut v Británii v červenci poprvé za uplynulý rok klesl

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. srpna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Británii se v červenci snížil o 13 procent oproti stejnému loňskému období, kdy poptávku výrazně podporovalo šrotovné. Zaznamenal tak první pokles za uplynulý rok. Uvedl to dnes na svých internetových stránkách britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). Předpověděl rovněž, že v celém letošním roce prodej stoupne o 1,2 procenta na 2,018 milionu vozů.

Za prvních sedm měsíců letošního roku se prodej zvýšil o 15 procent na 1,245 milionu vozů. "Výhled pro zbytek roku je kvůli utlumené spotřebitelské důvěře a stále křehkému hospodářskému oživení bohatý na problémy. Celoroční objem prodeje by ale měl být díky překvapivě silnému prvnímu pololetí vyšší než loni," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt.

Britové mohli od poloviny loňského května žádat o slevu 2000 liber (zhruba 60.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Polovina peněz byla od vlády, druhá od prodejců a výrobců aut. Vláda na program původně vyčlenila 300 milionů liber, později ohlásila zvýšení této částky o dalších 100 milionů. Program šrotovného však v březnu skončil a jeho příznivý vliv na prodej se postupně vytrácí.

Pokles prodeje automobilů za červenec ohlásily i další velké evropské ekonomiky, včetně Německa a Francie. Výzkumná společnost J.D. Power před časem předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 milionu vozů.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK