EU, MMF, ECB: Řecko plní podmínky k získání dalších peněz z úvěru

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. srpna (ČTK) - Řecko učinilo pokrok v boji s finanční krizí a plní podmínky k získání dalších peněz ze záchranného úvěru. Rizika však přetrvávají. Uvedli to dnes zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky po ukončení inspekce finanční situace v zemi.

Atény doufají, že další peníze ze slíbeného úvěru obdrží do 13. září, a to devět miliard eur. Na tříletém záchranném úvěru v celkovém objemu až 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) se Řecko se zástupci MMF a EU dohodlo na přelomu dubna a května. Země však musela slíbit, že se zasadí o snížení výdajů, zvýšení rozpočtových příjmů a o rozsáhlé strukturální reformy. Každého čtvrt roku pak představitelé MMF, EU a ECB kontrolují plnění závazků země. První část z úvěru ve výši 20 miliard eur obdrželo Řecko již v květnu.

Kořeny problémů, s nimiž se Řecko potýká, jsou v nedisciplinovanosti a v systematickém falšování statistik. Nová vláda socialistů, která se dostala k moci loni na podzim, zjistila mnohem horší stav veřejných financí, než uváděla předchozí vláda konzervativců. Výsledkem byla ztráta důvěry trhů a následný prudký růst nákladů na nové úvěry, protože ratingové agentury Řecku prudce snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK