Ropa kvůli špatné statistice z USA zlevňuje, WTI je za 82 dolarů

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. srpna (ČTK) - Horší statistika ze Spojených států a růst zásob některých ropných produktů v tamních skladech způsobily, že cena ropy se dnes na světových trzích snižovala. Obchodníci mají obavy z toho, zda oživení americké ekonomiky je dost silné na to, aby ospravedlnilo nynější ceny. Ze stejných důvodů klesají ceny akcií i kurz dolaru.

Kolem 15:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 82 dolarů a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o více než půl procenta. Během dne cena klesla až na 81,67 USD za barel, později ale část ztrát smazala. Barel severomořské ropy Brent zlevnil v podobném rozsahu na 81,60 USD.

Z průběžného minima se ropa zotavila kvůli poklesu dolaru. Ten reagoval na zprávu, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA znovu klesl, i když minulý týden ukazoval na zlepšení. Ve středu navíc Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že minulý týden vzrostly zásoby benzinu a některých ropných produktů. Zásoby surové ropy se naopak snížily.

"Statistika, kterou jsme dostali, byla velmi špatná. Za poklesem zásob ropy jsou dopady bouře Bonnie, nikoli růst poptávky," upozornil analytik společnosti Crédit Agricole CIB Christophe Barret. Kvůli bouři musela řada firem přerušit těžbu v Mexickém zálivu.

Zásoby ropných produktů se letos v létě v USA zvyšují, přestože je právě motoristická sezona, kdy je vyšší poptávka po pohonných hmotách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 81,58 82,20 New York - Nymex WTI září 82,01 82,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK