Maloobchodní tržby v červnu zrychlily růst na 6,6 procenta

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očištění meziročně vzrostly o 6,6 procenta po květnovém růstu o 3,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Meziroční vývoj tržeb byl ovlivněn zejména výrazným růstem prodeje motorových vozidel, prodej nepotravinářského zboží byl nejvyšší od března 2009.

"Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červnu zvýšily meziměsíčně reálně o 3,1 procenta a meziročně o 5,2 procenta," uvedl ČSÚ.

Na celkovém meziročním přírůstku tržeb bez očištění se nejvíce podílely při stejném počtu pracovních dní letos i loni tržby za prodej a opravy motorových vozidel. Jejich příspěvek k růstu představoval 5,6 procentního bodu.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziměsíčně reálně o 6,7 procenta a meziročně o 17 procent. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 18,7 procenta, za prodej motorových vozidel se zvýšily o 22,1 procenta a za opravy klesly o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK