Výstavnická firma ABF čelí insolvenci, návrh podal Terinvest

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Společnost ABF čelí insolvenčnímu řízení, návrh k Městskému soudu v Praze podala firma Terinvest. Dříve spolu obě firmy provozovaly společnost PVA servis, která se o starala o výstavní areál PVA v pražských Letňanech. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Terinvest a z údajů v insolvenčním rejstříku. Vyjádření ABF ČTK shání.

Terinvest v návrhu uvedl, že mu ABF dluží včetně úroků 3,3 milionu korun za neuhrazené práce a služby na přípravách veletrhů. V návrhu firma jmenuje další pětici údajných věřitelů, například společnost PVA servis, LBBW Bank CZ nebo Československou obchodní banku.

Soud nyní prověří, jestli je insolvenční návrh po faktické stránce v pořádku, a následně bude zkoumat, zda je dlužník v úpadku, či není. Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře a nesmí majetek spravovat tak, aby se snížila jeho hodnota. Dojde také k zablokování věřitelů, kteří nemohou vůči dlužníkovi vymáhat své pohledávky například exekucí.

Podle informací Terinvestu začaly spory mezi oběma firmami zhruba před třemi lety, kdy ABF změnila majetkovou strukturu. Přestože už před tím Terinvest a ABF založily společnost PVA servis, která celý areál provozovala, začaly si ve vystavování konkurovat. Spor vyvrcholil letos na jaře, kdy Terinvest oznámil, že prostor opouští a rozebere polovinu hal. Ty začal demontovat na konci června, celkem to bylo necelých 15.000 metrů čtverečních výstavních ploch.

Společnost ABF patří od počátku 90. let minulého století mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Mezi nejvýznamnější veletrhy v Letňanech patří například mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, veletrh bydlení, nábytku a interiérů FOR HABITAT nebo veletrh strojírenských technologií FOR INDUSTRY.

Hlavním předmětem podnikání společnosti Terinvest je od roku 1991 pořádání veletrhů a výstav. Mezi její další podnikatelské aktivity patří reklamní činnost, pronájem mobilních hal a marketing.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK