TEXT-ČNB říká, že červencová inflace byla mírně pod její prognózou

09.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) k červencové...

...inflaci:

"Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v červenci 2010 meziročně o 1,9 procenta. Celková inflace se tak přiblížila k 2procentnímu cíli ČNB. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná primární dopady změn nepřímých daní, ale nadále zůstává pod dolní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle a činí 0,7 procenta.

V porovnání s aktuální prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v červenci 2010 o 0,1 procentního bodu nižší. Odchylka skutečnosti od prognózy je způsobena zejména nižším než předpokládaným růstem regulovaných cen, který byl důsledkem menšího zvýšení regulovaného nájemného a menšího růstu cen zemního plynu. V rámci tržních cen byly odchylky od prognózy celkově zanedbatelné, když mírně vyšší ceny potravin byly vykompenzovány nepatrně nižšími cenami ostatních složek.

Pro třetí čtvrtletí letošního roku prognóza centrální banky předpokládá další zrychlení inflace, způsobené akcelerací růstu regulovaných cen a návratem cen potravin k meziročnímu růstu. Meziroční růst cen pohonných hmot by měl naopak zpomalovat. Jádrová inflace – tzv. korigovaná inflace bez pohonných hmot – by měla nadále zůstat ve výrazném meziročním poklesu. To odráží protiinflační působení dovozních cen v minulosti a nadále utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky. Červencové údaje naznačují, že se takto popsaná prognóza na třetí čtvrtletí letošního roku se zatím naplňuje. V posledním čtvrtletí letošního roku prognóza očekává další nárůst inflace nad inflační cíl ČNB. Na začátku příštího roku by však inflace měla klesnout zpět k 2procentnímu inflačnímu cíli s tím, jak z ní budou odeznívat dopady změn nepřímých daní platných od ledna 2010. Měnověpolitická inflace ve zbytku letošního roku a v příštím roce plynule poroste a k inflačnímu cíli se přiblíží ve druhé polovině roku 2011."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK