Červencová inflace byla oproti odhadům ČNB nižší

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Červencová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší, než odhaduje v aktuální prognóze ČNB. Hlavním důvodem rozdílu byl nižší než očekávaný růst regulovaných cen, který byl důsledkem menšího růstu regulovaného nájemného a cen zemního plynu. Informoval o tom ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v červenci vzrostly meziročně o 1,9 procenta.

V rámci tržních cen byly podle ČNB odchylky prognózy celkově zanedbatelné, mírně vyšší ceny potravin byly vykompenzovány nepatrně nižšími cenami ostatních složek.

Pro třetí čtvrtletí letošního roku předpokládá prognóza centrální banky další zrychlení inflace, způsobené dalším růstem regulovaných cen a cen potravin. Meziroční růst cen pohonných hmot by měl naopak zpomalovat.

Korigovaná inflace bez pohonných hmot by měla podle ČNB v meziročním srovnání nadále výrazně klesat. "To odráží protiinflační působení dovozních cen v minulosti a nadále utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky. Červencové údaje naznačují, že se takto popsaná prognóza na třetí čtvrtletí letošního roku se zatím naplňuje," uvedl Holub.

V posledním čtvrtletí letošního roku očekává centrální banka další nárůst inflace nad dvouprocentní inflační cíl. Na začátku příštího roku by však inflace měla klesnout zpět k dvěma procentům s tím, jak budou odeznívat dopady změn nepřímých daní platných od ledna letošního roku.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla v červenci 0,7 procenta a zůstala tak pod dolní hranicí tolerančního pásma. K inflačnímu cíli se podle ČNB přiblíží ve druhé polovině roku 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK