Chrysler snížil ve čtvrtletí ztrátu na 172 milionů USD

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 9. srpna (ČTK) - Americká automobilka Chrysler Group LLC snížila ve druhém čtvrtletí letošního roku ztrátu na 172 milionů USD (3,2 miliardy Kč) ze 197 milionů USD v prvním čtvrtletí. Firmě pomohl nárůst poptávky po osobních i nákladních vozech na hlavních trzích, v USA a Kanadě. Vyplývá to z dnešního prohlášení.

Chrysler se loni v červnu vymanil z režimu bankrotové ochrany a vytvořil alianci s italským Fiatem. Ten nyní v Chrysleru vlastní pětinový podíl a ovládá jeho vedení. Automobilka zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí poprvé od roku 2007.

Provozní zisk proti předchozímu čtvrtletí stoupl o 28 procent na 183 milionů USD. Tržby se zvýšily o 8,2 procenta na 10,5 miliardy USD. Prodej aut stoupl o 22 procent. K prodeji přispěl nový Jeep Grand Cherokee, který byl prvním vozem uvedeným na trh od převzetí Fiatem. V letošním roce plánuje automobilka představit desítku nových nebo nově upravených modelů.

Podíl Chrysleru na trhu ve Spojených státech stabilně roste. Na konci čtvrtletí činil 9,4 procenta a stoupl tak z 8,1 procenta na konci loňského roku. Ve druhém čtvrtletí 2007 však podíl Chrysleru na americkém trhu činil až 12,9 procenta.

Společnost potvrdila, že za celý letošní rok by se jí mělo podařit vrátit do provozního zisku. Současně uvedla, že by mohla spolu s výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí zlepšit svoji předpověď, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK