Pražská burza v úvodu týdne stagnovala, dařilo se Unipetrolu

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v úvodu týdne stagnovaly, hlavní index PX přidal 0,03 procenta na 1199,5 bodu. Dařilo se akciím petrochemické společnosti Unipetrol, které se vyšplhaly na dvouletá maxima, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se vyvíjely smíšeně.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct dnes index PX stagnoval, když český trh nedokázal reagovat na vývoj obchodování na západoevropských burzách. "Hlavním důvodem je fakt, že evropské burzy dnes dohánějí páteční závěrečné ztráty, zatímco pražská burza byla díky svému dřívějšímu závěru pátečních výprodejů ušetřena," dodal.

Nejpřekvapivější vývoj podle Mokoše zaznamenaly akcie Unipetrolu, které při absenci nových zpráv posílily o 1,85 procenta na 220 korun, což podle něj představuje dvouleté maximum. Největší zisk si připsaly akcie sítě autobazarů AAA Auto, které posílily o 2,73 procenta na 18,07 koruny.

Mokoš podotkl, že před poklesem burzu uchránily akcie mobilního operátora Telefóniky O2, které rostly již třetím dnem v řadě. Titul přidal téměř procento na 450,10 koruny. Mokoš naznačil, že za zvýšeným zájmem o akcie operátora stojí s největší pravděpodobností blížící se rozhodný den pro výplatu dividendy. Určitý vliv ale může mít také velmi pozitivní vývoj evropských telekomunikačních titulů.

Naopak ztrátu 0,73 procenta na 748,50 koruny zaznamenaly akcie rakouské Erste Bank. Mírně si pohoršily také akcie energetické firmy ČEZ, a to o 0,24 procenta na 876,90 koruny. ČEZ v úterý oznámí hospodářské výsledky za první pololetí.

Obchodní aktivita zůstala velmi nízká, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Objem obchodů ve SPAD za dnešní den přesáhl miliardu korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,407 miliardy korun.

jap dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK