Japonci nechali sazby beze změn; proti silnému jenu zatím nic

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Měnový výbor japonské centrální banky dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta. Banka nezměnila ani výhled ekonomiky a dál předpokládá, že stav hospodářství se bude postupně zlepšovat. Rizikem je ale příliš silný kurz jenu, nicméně banka proti němu nijak nezasáhla.

Centrální banka uvedla, že bude nutné sledovat, jak se vyvíjejí fiskální problémy v některých evropských zemích a zda by mohly ovlivnit japonskou a globální ekonomiku. Vzhledem k tomu, že banka nezměnila ani sazby, ani výhled, měnové ani dluhopisové trhy na její oznámení reagovaly pouze velmi vlažně.

Kurz jenu se výrazně zvyšuje hlavně v posledních týdnech a vůči dolaru je blízko nejvyšších hodnot za posledních 15 let. Banka se obává, že pokud bude měna v růstu pokračovat, ohrozí to oživení ekonomiky, které je tak jako tak velmi křehké. Vzhledem k nízkým sazbám ale centrální banka už moc velkou manévrovací schopnost nemá.

Měnovou politikou se dnes bude zabývat rovněž americká centrální banka (Fed). I v jejím případě se očekává, že nechá sazby beze změn v pásmu nula až 0,25 procenta. Je ale možné, že přistoupí k další podpoře ekonomiky a znovu sáhne k odkupům některých dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK