GDF Suez a International Power vytvoří energetického giganta

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. srpna (ČTK) - Francouzský energetický gigant GDF Suez se dohodl na spojení s britskou firmou International Power. Vznikne tak největší nezávislý producent energie na světě podle tržeb. GDF současně v dnešním prohlášení uvedla, že její čistý zisk za první pololetí stoupl o 9,3 procenta na 3,6 miliardy eur (89,1 miliardy Kč).

Podle dohody GDF Suez, ve které vlastní podíl stát, spojí svůj majetek mimo Evropu, v Turecku a v Británii s International Power. Vznikne tak nová firma, která se bude jmenovat New International Power. GDF Suez v ní bude vlastnit 70 procent a zbývajících 30 procent získají současní akcionáři International Power. GDF Suez také zaplatí akcionářům britské firmy 92 pencí (přes 27 Kč) za akcii.

Obě strany na počátku letošního roku ukončily jednání o spojení bez výsledku. International Power však v březnu sdělila, že má o podobnou transakci nadále zájem a strany jednání obnovily, napsaly agentury AP a Reuters.

International Power má aktivity ve 21 zemích světa. V České republice vlastnila elektrárnu v Opatovicích, loni však všechna svá aktiva v Česku prodala. GDF Suez má v Británii pouze omezené aktivity. Její větší domácí konkurent EDF loni koupil britskou energetickou společnost British Energy za 12,5 miliardy liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK