VERZE 2-ČEZ hlásí čistý zisk podle odhadů, potvrzuje výhled

10.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk klesá na 11,20 mld Kč, odhad trhu...

...11,12

* Výhled zisku před minoritami v 2010 zůstává na 46,7 mld Kč

* ČEZ letos čeká nárůst výroby z vlastních zdrojů o 7,7 pct

(přidává podrobnosti, reakci trhu, komentář analytika)

Čistý zisk skupiny ČEZ <CEZPsp.PR> spadl ve druhém čtvrtletí meziročně o 29 procent kvůli nižším cenám elektřiny a jednorázovým příjmům v loňském roce, firma nicméně naplnila odhad trhu a potvrdila celoroční výhled pro rok 2010.

ČEZ v úterý oznámil, že za období od dubna do června vykázal čistý zisk 11,20 miliardy korun, a potvrdil tak průměrné očekávání analytiků oslovených Reuters na úrovni 11,12 miliardy.

Výsledek hospodaření za loňský druhý kvartál firma revidovala na 15,77 miliardy korun, když přepočítala ocenění některých akvizic.

Na meziročním poklesu se podepsaly zejména levnější dodávky elektřiny ovlivněné poklesem cen na trzích.

Srovnání nicméně zkresluje jednorázový příjem 3,1 miliardy korun, který si firma připsala v loňském druhém čtvrtletí po rozpuštění negativního goodwillu u akvizice německých dolů Mibrag. Naopak v letošním roce ČEZ vykázal ztrátu z cenných papírů v ekvivalenci ve výši 435 milionů korun kvůli financování německých dolů a akvizic v Turecku.

Výnosy společnosti ovládané ze 70 procent státem naopak stouply o 3,9 procenta na 44,80 miliardy korun, i když zůstaly mírně za očekáváním trhu ve výši 45,15 miliardy.

ČEZ dodal, že výhled celoročního čistého zisku před očištěním o menšinové podíly potvrzuje na úrovni 46,7 miliardy korun. Odhad zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) zůstává na 88,7 miliardy korun.

Firma očekává, že letos zvedne objem výroby z vlastních zdrojů o 7,7 procenta na 64,5 terawatthodin elektřiny, a upravila tak vzhůru předpověď na úrovni 62,6 terawatthodin udávanou před třemi měsíci.

Důvodem je očekávaná vyšší výroba v uhelných elektrárnách, naopak odhad výroby z jaderných zdrojů proti minulému čtvrtletí nepatrně klesl.

Za první letošní pololetí vykázal ČEZ meziroční růst výroby z vlastních zdrojů o 3,8 procenta na 31,5 terawatthodiny.

ČEZ okomentuje své kvartální výsledky na tiskové konferenci, jež začíná v 10:00.

Akcie ČEZ na oznámení výrazněji nereagovaly a v 09:44 se obchodovaly se ztrátou o 0,79 procenta na 870 korunách. Index pražské burzy PX <.PX> klesal o 0,63 procenta.

"Výsledky hodnotíme neutrálně, jelikož jsou v souladu s konsensem trhu," uvedla ve zprávě Česká spořitelna.

"Potvrzení výhledu může být hodnoceno lehce pozitivně díky možnému riziku, že ČEZ sníží výhled kvůli povinným odkupům elektřiny ze solárních zdrojů."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK