Wall St klesne po údajích z Číny, před zprávou Fedu

10.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v úterý ukazovaly na pokles trhu až o 1 procento, tíženy obavami z nečekaně slabých údajů o čínském dovozu a...

...opatrnou náladou před měnovým zasedáním americké centrální banky (Fed).

Na trzích sílí spekulace, že Fed vyšle jasný signál, že je připraven v případě potřeby tisknout další peníze na podporu ochabujícího zotavení ekonomiky Spojených států. [ID:nN09301078]

Zatímco snadnější přístup k penězům by mohl povzbudit investory k nákupu akcií, opatrnější prognóza Fedu, který až dosud předpovídal mírné zotavení, by mohla zvýšit obavy, že ekonomický růst možná ztrácí na síle.

Pouhé uznání negativních signálů v ekonomice by navíc mohlo zklamat investory, kteří sázeli na to, že centrální banka učiní konkrétnější kroky, například ve formě nákupů dluhopisů, aby stlačila níž tržní sazby.

"Investoři čím dál více nabyli přesvědčení, že Fed v krizi či útlumu zakročí a bude nalévat do systému likviditu, dokud se problém nezlepší. Fed tak bez výjimky pokaždé činil," řekl Peter Boockvar, akciový stratég ze společnosti Miller Tabak & Co.

"Bankovní rada se tak dnes sama dostala do pozice, že pokud v tom nebude pokračovat, uvidíme prudký výprodej státních dluhopisů, MBS (cenných papírů krytých hypotékami), firemních dluhopisů a akcií, protože trhy už jsou vycvičené, že je Fed zachrání pokaždé, jakmile se ekonomické údaje zhorší."

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:10 SELČ klesaly o 0,9 procenta, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 0,8 procenta.

Nečekaně pomalý červencový růst dovozu v Číně v úterý přiživil prudký pokles na evropských a asijských akciových trzích, když ukazuje na zpomalující domácí poptávku ve třetí největší ekonomice světa.

S odeznívající výsledkovou sezonou v úterý zveřejní čtvrtletní finanční ukazatele zábavní konglomerát Walt Disney <DIS.N>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK