Americké akcie začaly kvůli Číně a Fedu výrazným poklesem

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování výrazně klesaly a hlavní indexy ztrácely kolem jednoho procenta. Investory znepokojily známky zpomalování ekonomického růstu v Číně a od nákupů je odrazovala nejistota před dnešním zasedáním měnového výboru centrální banky USA (Fed).

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,85 procenta a pohyboval se kolem 10.608 bodů Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o jedno procento na 1117 bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 1,5 procenta na 2270 bodů.

Pokles vedly akcie firem komoditního a energetického sektoru, které nejvíce doplatily na nejnovější ekonomické údaje z Číny. Červencový vývoj čínského dovozu byl slabší, než se čekalo, a signalizoval, že třetí největší ekonomice světa možná dochází dech. "Čína je rozhodně globálním motorem růstu pro téměř celý svět, zejména pro Spojené státy. Údaje z Číny ovlivňují psychologii investorů na všech trzích," řekl agentuře Reuters analytik Craig Peckham z newyorské firmy Jefferies & Co.

Ke slabosti na trhu přispěla i zpráva o prvním poklesu produktivity v americké ekonomice za rok a půl. Investoři teď čekají na nejnovější hodnocení vývoje ekonomiky ze strany centrální banky a šíří se dohady, že Fed naznačí připravenost podpořit slábnoucí ekonomiku zvýšeným tištěním peněz. Uvolněnější měnová politika by sice povzbudila investory k nákupům akcií, pokud by to však bylo spojeno se zhoršeným hodnocením ekonomické situace, může to podle analytiků naopak zvýšit obavy trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK