Americký Fed podpoří ekonomiku novými nákupy dluhopisů

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. srpna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes rozhodla, že podpoří chřadnoucí oživování největší světové ekonomiky novými nákupy vládních dluhopisů. Fed také podle očekávání po zasedání svého měnového výboru obnovil slib, že základní úrokovou sazbu i nadále ponechá na rekordním minimu 0-0,25 procenta, kde je již od konce roku 2008.

Fed začne nakupovat vládní dluhopisy za příjmy, které má ze splácených hypotečních dluhopisů. Tím by se měly snížit dlouhodobé sazby z hypoték a firemních dluhů.

Tento krok je podstatným obratem v politice instituce, která ještě před několika měsíci živě debatovala o tom, kdy začne z ekonomiky a peněžního systému stahovat přebytečnou likvidity. Tímto způsobem Fed podporoval ekonomiku a finanční systém v době finanční krize a hluboké ekonomické recese.

Výbor pro měnovou politiku Fedu se sešel naposledy ve druhé polovině června, od té doby se však zprávy z americké ekonomiky zřetelně zhoršily. Největší světová ekonomika obnovila růst po hluboké recesi již před rokem a nyní by teoreticky měla růst nadprůměrnými tempy. Ve druhém čtvrtletí však hrubý domácí produkt stoupl jen o 2,4 procenta, nejpomalejším tempem za téměř rok. Ekonomika přitom zpomalila již druhé čtvrtletí za sebou, což vyvolává obavy z příchodu dvojité recese.

Za zpomalením růstu stojí především slabší spotřebitelské výdaje, které trpí nadále vysokou nezaměstnaností o míře 9,5 procenta. Do útlumu se však dostává i dříve solidně rostoucí průmyslový sektor a celou ekonomiku sráží slabá důvěra spotřebitelů a firem, které nejsou ochotny najímat nové zaměstnance.

Fed v prosinci 2008 snížil sazby na rekordní minimum 0-0,25 procenta, takže zde na podporu ekonomiky už zasáhnout nemohl. Nejúčinnější byl podle analytiků návrat k nestandardním nástrojům typu nákupů vládních dluhopisů, tedy v podstatě k tištění peněz.

Šéf Fedu Ben Bernanke minulý měsíc prohlásil, že v případě potřeby jeho instituce zasáhne ekonomice na pomoc. V rámci Fedu se v poslední době začínaly objevovat obavy, že bez zásahu měnové politiky by se ekonomika mohla propadnout do deflačního cyklu poklesu cen, spotřeby a produkce a vrátit se do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK