Státy USA dostanou 26,1 mld. USD na školství a zdravotnictví

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. srpna (zpravodaj ČTK) - Dolní komora amerického Kongresu dnes schválila pomoc 26,1 miliardy dolarů (asi 488 miliard korun), která by měla pomoci federálním státům potýkajícím se s vysokými deficity s výdaji na platy učitelů a zdravotnictví. Vládnoucí demokraté varovali, že nepřijetí pomoci by znamenalo propuštění 300.000 učitelů a dalších veřejných zaměstnanců. Podle republikánů ale vláda utrácí peníze, které nemá, a podlehla tlaku školských odborů. Zákon nyní čeká již jen podpis prezidenta.

Sněmovna reprezentantů kvůli němu neobvykle přerušila parlamentní prázdniny, aby státy miliardovou pomoc dostaly co nejdříve. Senát, druhá komora amerického Kongresu, zákon schválil minulý týden ve čtvrtek. Na platy učitelů je v něm vyčleněno zhruba deset miliard dolarů, zbývající peníze jsou na program Medicaid, z nějž se přispívá na zdravotní péči lidí s nízkými příjmy.

Sněmovna reprezentantů dnes také souhlasila s návrhem zákona, který přinese dalších 600 milionů dolarů na ostrahu hranice mezi Mexikem a Spojenými státy. Normu, která by měla ztížit nelegální imigraci do USA, nyní bude posuzovat Senát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK