Americké akcie díky kroku Fedu smazaly část původních ztrát

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy se v úterý vymanily z více než jednoprocentních ztrát, které vykazovaly v prvních dvou třetinách obchodování, a jejich hlavní index skončily se zhruba půlprocentní ztrátou. Investory povzbudila americká centrální banka (Fed), která oznámila nová opatření na podporu slábnoucího ekonomického oživení. Na devizovém trhu se krok Fedu promítl do oslabení amerického dolaru.

Dow Jonesův index v závěru obchodování klesl o 0,51 procenta na 10.644,25 bodu a širší index S&P 500 ztratil 0,6 procenta. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,24 procenta na 2277,17 bodu.

Fed po úterní schůzce měnového výboru oznámil, že začne nakupovat dlouhodobější vládní dluhopisy za příjmy ze splácených hypotečních dluhopisů, které nakoupil od finanční krize. To by mělo poněkud snížit tržní úroky z hypoték a firemních obligací a přispět k podpoře oživení, které podle Fedu v posledních měsících zpomalilo. Fed rovněž obnovil slib ponechat ještě po delší dobu své úrokové sazby na rekordním minimu.

Reakce trhu na krok Fedu však byla chabá, což naznačuje, že investoři výraznější dopad tohoto opatření na ekonomiku nepředpokládají. "Fed si není jistý, co dělat, tak udělal jen půlkrok. Je to spíše pojišťovací opatření, které přijal se zdráháním, aby vyplnil očekávání trhu," řekl agentuře Reuters analytik Michael O´Rourke z newyorské frimy BTIG LLC.

Akcie firem komoditního a energetického sektoru slábly pod vlivem nejnovějších ekonomických údajů z Číny. Červencový vývoj čínského dovozu byl slabší, než se čekalo, a signalizoval, že třetí největší ekonomice světa možná dochází dech. Ke slabosti na trhu přispívala i zpráva o prvním poklesu produktivity v americké ekonomice za rok a půl.

Dolar v úterý všeobecně zpevňoval, zpráva Fedu jej však oslabila, protože vyhlídky na zvýšení dolarových úroků se odkládají až hluboko do příštího roku. Dolar s nulovými úroky a špatnými ekonomickými vyhlídkami tak bude pro globální investory nyní méně atraktivní. Podle některých analytiků by však americká měna mohla získat tím, že krok Fedu zvýší zájem investorů o rizikovější aktiva.

Kurz dolaru k euru během dnes vystoupil až na 1,3075 USD, v závěru newyorského obchodování však sestoupil na 1,3181 USD, což proti pondělku stále znamenalo zisk 0,4 procenta. Vůči jenu dolar oslabil o 0,7 procenta na 85,33 JPY a přiblížil se 15letému minimu 84,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK