Japonské akcie kvůli růstu jenu prudce klesly

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh se dnes propadl o téměř tři procenta a zažil nejhorší den od poloviny července. Nejvíce klesaly akcie vývozců, které srážel růst kurzu jenu vůči dolaru v reakci na to, že americká centrální banka (Fed) oznámila nové kroky na podporu slábnoucího ekonomického oživení.

Index Nikkei 225 v závěru obchodování na tokijské burze klesl o 2,7 procenta na 9292,85 bodu. Znamená to nejhlubší denní pokles od 16. července.

Jen k dolaru rostl v reakci na to, že Fed ve snaze podpořit ekonomiku ohlásil záměr obnovit nákupy vládních dluhopisů. Silnější jen vyvolává mezi investory obavy o vyhlídky japonské ekonomiky. Zvláště tvrdě byly v dnešním všeobecném propadu zasaženy akcie automobilek jako Honda Motor.

Na devizovém trhu dolar k jenu v úterý večer po kroku Fedu výrazně oslabil a dnes zůstal na dohled 15měsíčního minima 84,81 JPY. Jde o nové zmírnění měnové politiky USA, které dolar vůči japonské měně znevýhodňuje. Japonská centrální banka tento týden sice nechala úrokové sazby rovněž na rekordním minimu, žádné nové zmírnění politiky však neohlásila.

Dolar ke konci tokijského obchodování vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 85,37 JPY. Vůči euru naopak posílil o 0,6 procenta na 1,3099 USD a dále získával zpět ztráty z minulého týdne. Podle analytiků by však euro mohlo díky zásahu Fedu opět začít růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK