Evropské akcie padají o 1,6 pct po zklamání z Fedu

11.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie ve středu po poledni klesaly až o 1,6 procenta poté, co opatření americké centrální banky (Fed) s cílem povzbudit ekonomické...

...oživení neudělala na investory velký dojem.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:25 klesal o 1,6 procenta na 1044,90 bodu, denní minimum a nejnižší úroveň od 2.srpna.

Hlavní evropský index nicméně stále stojí o 62 procent výš oproti historickému dnu z loňského března, podpořen zčásti celosvětovými stimulačními opatřeními.

"Fed se snaží sedět na dvou židlích, což se mu nedaří" řekl Jeremy Batstone-Carr, stratég z Charles Stanley.

"To zřejmě pramení z rozdílného vnímání výhledu. Fed neudělal nic víc, než že malinko pohnul kormidlem. Trhy se proto rozhodly zaměřit na jeho obavy o růst."

Americká centrální banka v úterý večer uvedla, že bude v reakci na signály slabosti ekonomiky z poslední doby znovu investovat hotovost z držených hypotečních zástavních listů, jimž končí platnost, do státních dluhopisů.

Banka v úterý současně ponechala úrokové sazby poblíž nuly a zopakovala závazek, že je na této rekordně nízké úrovni podrží po "delší období". [ID:nN09275781]

V Evropě oslaboval mezi jinými také bankovní sektor, kde akcie BBVA <BBVA.MC>, Crédit Agricole <CAGR.PA>, Lloyds <LLOY.L>, Deutsche Bank <DBKGn.DE> a Société Générale <SOGN.PA> klesaly o 2,7 až 4,2 procenta.

Důlní společnosti ztrácely kvůli poklesu cen mědi a dalších kovů, způsobenému posilováním dolaru vůči většině světových měn.

Eurasian Natural Resources Corp <ENRC.L>, Kazakhmys <KAZ.L> Vedanta <VED.L> a Xstrata <XTA.L> klesaly o 2,1 až 3,6 procenta.

Akcie ING Groep <ING.AS> oslabovaly o 1 procento, přestože vykázala za druhý kvartál zisk na horní hranici odhadovaného pásma díky silnému výkonu divize retailového bankovnictví. [ID:nLDE6790FZ]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK