Schodek zahraničního obchodu USA překvapivě silně vzrostl

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. srpna (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Spojených států v červnu skončila deficitem 49,9 miliardy dolarů (asi 951,2 miliardy Kč) a je nejvyšší od října 2008. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Proti květnu je schodek vyšší o 18,8 procenta, což je pro analytiky velké překvapení. Za celkovým zhoršením bilance je vysoký nárůst dovozu z Číny.

Na rekordu je objem dovozu ze zahraničí, zatímco vývoz amerického zboží klesl. To je špatná zpráva hlavně pro americké výrobce, kteří hodně spoléhali na oživení globální ekonomiky. Objem amerického vývozu se ale o 1,3 procenta snížil a dosáhl 150,5 miliardy dolarů (asi 2,87 bilionu Kč), dovoz naopak o tři procenta vzrostl a činil 200,3 miliardy USD (asi 3,82 bilionu Kč).

S tak vysokým deficitem, jaký měly Spojené státy v červnu, nepočítal ani jeden z 67 analytiků, které oslovila agentura Reuters. Většinou spoléhali na to, že nižší ceny ropy statistiku vylepší. Místo toho klesal vývoz jak zemědělských produktů, tak počítačů a telekomunikačních zařízení. Výrazně se naopak zvýšil dovoz mobilních telefonů, domácích spotřebičů, televizorů nebo oblečení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK