General Motors hlásí nejlepší kvartál od roku 2004

12.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Automobilový koncern General Motors [GM.UL] ve čtvrtek vykázal nejvyšší kvartální zisk za posledních šest let, a to den před očekávaným spuštěním...

...procesu primární emise akcií (IPO), při němž se chce americká vláda zbavit většinového podílu.

Největší americká automobilka oznámila za druhý kvartál čistý zisk 1,3 miliardy dolarů proti 865 milionům v prvním čtvrtletí. Analytici na Wall Street od stažení akcií společnosti z burzy neposkytují odhady jejích výsledků.

Zisk za druhé čtvrtletí je nejvyšší od roku 2004, kdy automobilový trh ve Spojených státech ještě vzkvétal při ročních prodejích téměř 17 milionů vozů a značky skupiny GM tvořily více než čtvrtinu ze všech nákupů nových osobních a nákladních automobilů.

Podíl GM na americkém trhu v letošním druhém čtvrtletí činil jen mírně přes 19 procent proti 21 procentům před rokem, kdy automobilka ještě prodávala vozy značek Saturn, Saab, Pontiac a Hummer, jichž se od té doby zbavila.

Továrny GM v Severní Americe ovšem v minulém kvartále běžely již na 93 procent, zatímco ve stejném období před rokem byla jejich kapacita využita jen ze 39 procent.

Čtvrtletní zisk odráží nárůst globální produkce o 47 procent z utlumených úrovní před rokem, kdy GM začala fungovat v režimu bankrotové ochrany a zahájila restrukturalizaci, zahrnující finanční pomoc americké vlády ve výši 50 miliard dolarů.

Silnější zisk je také výsledkem úsporných opatření, které GM přijala během bankrotu, a silnějších prodejů na zahraničních trzích pod vedením Číny.

GM stále zaostává za svým úspěšnějším a menším rivalem Ford Motor <F.N>, jenž za druhý kvartál vykázal zisk 2,6 miliardy dolarů, ale předstihla Chrysler, který prodělal 172 milionů.

Tržby GM vzrostly na 33,2 miliardy dolarů z 31,5 miliardy v prvním kvartále, podpořeny lepšími výsledky v Severní Americe.

Generální ředitel Ed Whitacre již minulý týden řekl, že čtvrtletní výsledky budou "působivé".

Analytici očekávají, že firma bude odvolávat na dva ziskové kvartály v řadě, aby připravila půdu pro IPO, jež by se podle očekávání měla stát dosud největší na americkém trhu. Podání žádosti firmy o IPO se očekává v pátek.

Restrukturalizace GM podle analytiků prokázala, že automobilka dokáže dosáhnout ziskovosti i na stále slabém americkém trhu, kde prodeje v současnosti dosahují jen něco málo přes 11 milionů vozů.

"Časem budou tisknout peníze. Přinejhorším budou na hranici vyrovnaného hospodaření," řekl David Whiston, analytik z Morningstar.

GM ve čtvrtek rovněž uvedla, že ve druhé polovině roku budou finanční výsledky tlumenější.

Nápadně slabým místem automobilky zůstává s provozní ztrátou 160 milionů dolarů Evropa, kde se GM stále snaží restrukturalizovat divizi Opel.

Severní Amerika dosáhla provozního zisku 1,6 miliardy dolarů. Mezinárodní divize, včetně společných podniků s firmami SAIC a Wuling v Číně, zaznamenala provozní zisk 672 milionů.

General Motors prodělala v letech 2005 až 2009, kdy ji propad prodejů a úvěrová tíseň dohnaly k řízenému bankrotu, přibližně 88 miliard dolarů.

(Autoři: David Bailey, Kevin Krolicki; Přeložil: Jan Schmidt)

[DETROIT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK