Česká měna dopoledne nepatrně zpevnila vůči euru i dolaru

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne nepatrně zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru získala dva haléře a obchodovala se kolem 24,77 koruny za euro, k americkému dolaru stoupla o čtyři haléře na 19,26 koruny za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka středoevropské měny hned ráno vybídl k růstu velmi dobrý výsledek německé ekonomiky za druhé čtvrtletí. Německý HDP podle předběžných údajů vzrostl o 2,2 procenta, což je největší skok za posledních 23 let. Koruna však postupně ranní zisky umazala, zatímco maďarský forint i polský zlotý zůstávají silnější.

Český statistický úřad dnes ráno zveřejnil předběžný odhad hrubého domácího produktu za druhé letošní čtvrtletí. Podle ČSÚ ekonomika meziročně rostla o 2,2 procenta, což je dvojnásobný růst oproti prvnímu čtvrtletí, meziročně zrychlila na 0,8 procenta. Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance podotkl, že data nejsou katastrofální, avšak v mezinárodním srovnání představují zklamání.

Pikora však upozornil, že finanční trhy v posledních měsících ignorují makroekonomické statistiky. "Koruna je jen spekulativním nástrojem pro globální hráče, a proto když roste globální ochota riskovat, koruna posiluje a obráceně. Dnešní statistika navíc nikoho nepřekvapila. ČR roste a roste pomalu. Není důvod měnit pozice. Očekáváme dnes proto víceméně stagnaci koruny," uvedl Pikora.

Dnešní statistika podle něj zachovává stav tržních očekávání a na brzkou změnu úrokových sazeb nikdo nesází. "Jediné, co může vyhnat centrální bankéře z ulity, je prudké posílení koruny. To by úrokové sazby snížilo. Nicméně poslední slova nového guvernéra ukazují, že je s korunou spokojený a že by tedy posílení muselo být opravdu dramatické. Nejspíš nás čeká dlouhá stagnace sazeb," předpověděl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK