DATA V KOSTCE 4-Výrobní ceny v červenci meziměsíčně stagnovaly

16.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává reakci...

...trhu)

Ceny průmyslových výrobců (PPI) se v červenci meziměsíčně nezměnily po červnovém růstu o 0,5 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

V meziročním pohledu ceny vzrostly o 2,3 procenta, a zapsaly si tak čtvrtý meziroční nárůst od listopadu roku 2008. Nejhlubší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991 přitom ceny zaznamenaly loni v září, kdy se propadly o 5,4 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ VÝROBNÍ CENY 07/10 06/10 07/09 Ceny v průmyslu meziměsíční změna v pct +0,0 +0,5 -0,4 meziroční změna v pct +2,3 +2,0 -4,9

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nGAZ625179]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici dotázaní Reuters očekávali meziměsíční růst indexu o 0,2 procenta a meziroční zvýšení o 2,5 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,4 procenta a ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů klesly o 0,9 procenta. * Na druhé straně klesly ceny chemických látek a výrobků o 3,1 procenta. * Meziročně se nejvíce projevil nárůst cen koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 33,3 procenta, nerostných surovin o 9,1 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 8,4 procenta. * Naopak meziročně klesly ceny potravinářských výrobků o 2,2 procenta, a to hlavně kvůli propadu mlýnských a škrobárenských výrobků o 12,3 procenta. Ceny dopravních prostředků se snížily o 3,0 procenta. * Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta, meziročně však ubraly 0,6 procenta.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"PPI překvapivě stagnoval, je to dáno vyvážením rostoucích cen kovů klesajícími cenami chemické produkce a nižšími cenami ropy a automobilů. Ve vývoji produkčních cen se zrcadlí vývoj ve světě, kde na jedné straně přicházejí pozitivní informace, na druhé straně varování, že to oživení nemusí být tak intenzivní, jak se očekávalo.

"Nebezpečí deflace v produkčních cenách definitivně pominulo, ale zároveň nedošlo k žádné prudké akceleraci produkčních cen, ke které by nemělo nejspíš dojít ani v následujících měsících, proto jsou dnešní údaje z pohledu budoucí měnové politiky takové, že mohou ponechat úrokové sazby po velmi dlouhou dobu na současné nízké úrovni a dříve než v polovině příštího roku se pravděpodobně měnit nebudou."

KAMILA FIALOVÁ, ANALYTIČKA, KOMERČNÍ BANKA

"Dynamika průmyslových cen byla nejvíce ovlivněna nižšími cenami kovů a kovodělných výrobků; ceny rafinovaných ropných výrobků a chemických látek působily tentokrát na celkový cenový vývoj naopak negativně. Další růst zaznamenaly i ceny zemědělských výrobků, což ukazuje na budoucí inflační tlaky do cen potravin v rámci spotřebitelské inflace.

"Růst cen v průmyslu by se měl v posledních měsících letošního roku zmírnit, když nelze vyloučit ani stagnaci. Meziroční dynamika by se měla do konce roku držet nad úrovní 2,0 procenta, v průměru by se výrobní ceny tento rok měly zvednout o 1 procento. Příští rok očekáváme růst cen v průmyslu v průměru kolem 3,8 procenta. Záležet bude samozřejmě zejména na dalším vývoji cen komodit - ropy, kovů a zemědělských komodit."

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Vývoj průmyslových cen je pod našim očekáváním z důvodu nižšího nárůstu cen kovů a naopak významného poklesu cen chemických látek a dopravních prostředků.

"Nadále očekáváme, že ceny komodit budou tlačit indexy průmyslových cen vzhůru a začátkem příštího roku se dostanou na meziroční růst kolem 4,0 procenta. Nicméně z hlediska vývoje spotřebitelské inflace je jde zatím snad o jediný a stále slabý proinflační faktor. Finanční trh by na dnes zveřejněná data neměl reagovat."

REAKCE TRHU

Koruna <EURCZK=> po zveřejnění dat posílila až na 24,850 za euro proti 24,950, kde se obchodovala před zprávou. V 9:24 nicméně ubírala proti pátečnímu závěru 0,2 procenta na 24,870.

ODKAZY

Podrobná zpráva o výrobních cenách je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK