Inflace na Slovensku podle EU vzrostla v červenci na 1,0 procenta

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. srpna (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky EU v červenci vzrostly meziročně o jedno procento. Míra inflace se tak výrazně zrychlila z tempa 0,7 procenta, kde shodně byla v předešlých třech měsících, sdělil dnes slovenský statistický úřad. Hladina spotřebitelských cen se v samotném červenci zvýšila o 0,1 procenta.

Údaje podle národní metodiky ukázaly minulý týden zvýšení meziroční inflace spotřebitelských cen na 1,1 procenta z červnového jednoho procenta. Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují k porovnání inflace v jednotlivých zemích EU. Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice způsobuje odlišné složení spotřebních košů.

V červenci meziročně nejvíce zdražil alkohol a tabák, kde se ceny zvýšily o 7,7 procenta. Ceny vzdělávání se zvýšily o 4,5 procenta, o 4,2 procenta zdražilo zdravotnictví. Naopak nejvýraznější pokles zaznamenaly ceny nábytku, vybavení domácností a běžné údržby domu, které klesly o 3,5 procenta.

V porovnaní s předchozím měsícem se v červenci nejvíce zvýšily ceny v kategorii rekreace a kultura, zdražily potraviny a zdravotní služby. Klesly jen ceny oděvů a obuvi spolu s cenami v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domů.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK