Japonský jen na devizovém trhu posiluje, dolar klesá

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Japonský jen zahájil týden růstem díky zájmu investorů o bezpečné investice vlivem nejistoty na trhu. Stejný důvod pomohl nahoru i švýcarskému franku. Euro posiluje vůči dolaru, protože investoři věří, že dosavadní pokles eura k americké měně byl příliš vysoký a rychlý.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,66 procenta na 1,2844 USD, k jenu však kleslo o 0,35 procenta na 109,60 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o procento na 85,33 JPY.

Švýcarský frank a japonský jen se používají k financování spekulativních obchodů, takzvaných carry trades. Investoři je obvykle vyhledávají v období napětí na trhu. Jen tak posiloval navzdory slabším údajům o růstu hrubého domácího produktu Japonska za druhé čtvrtletí. Slabší ekonomický růst a posílení měny však zřejmě způsobí další bolesti hlavy představitelům Japonska. Ekonomika Japonska je vysoce závislá na vývozu a růst jenu zdražuje japonské zboží v zahraničí.

Euro se dnes odrazilo po pádu o téměř čtyři procenta v minulém týdnu, kdy byl jeho týdenní pokles nejvyšší od 9. května. Evropská měna sice posiluje, ale investoři i nadále bedlivě sledují vývoj na trhu s obligacemi zemí eurozóny. Úroková přirážka k desetiletým řeckým a irským vládním dluhopisům proti německým se dále zvyšuje a roste i cena pojištění dluhu proti platební neschopnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK