VERZE 2-Devět států usiluje o úpravu pravidel EU pro rozpočty

17.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Dopis byl EU zaslán z iniciativy...

...Polska

* Deficity, zadlužení by se po úpravě snížily

* Maďarsko a Polsko budou v roce 2011 předsedat EU

(přidává reakci EK, Polska, komentáře analytiků)

BUDAPEŠDevět členských zemí EU včetně Česka požádalo Evropskou komisi, aby při kalkulaci rozpočtů vzala v úvahu náklady na reformu penzijního systému, čímž usilují o revizi způsobu uplatňování Paktu stability a růstu, uvedlo v úterý maďarské ministerstvo hospodářství.

Mluvčí Evropské komise sdělil, že výkonný orgán Unie o svém postoji rozhodne do 6.září.

Kdyby se do pravidel pro kalkulaci rozpočtu začlenily náklady na penzijní reformu, pomohlo by to snížit oficiální údaj o výši rozpočtového deficitu a míry zadlužení těch zemí, které již systém penzí zreformovaly, uvedli analytici.

"Z iniciativy Polska se devět členských států EU společně obrátilo na prezidenta Evropské rady a evropského komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti..., aby vzali v úvahu reformní náklady těch zemích, které už dříve provedly reformy penzijních systémů," uvedlo ministerstvo.

"Maďarsko se připojilo k iniciativě, jejímž cílem je revidovat odpovídající část Paktu stability a růstu EU, neboť úprava by posloužila rovnoměrnému posuzování členských států."

Polské ministerstvo financí potvrdilo, že k iniciativě se připojily Litva, Lotyšsko, Bulharsko, Švédsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Polsko a Česko.

Ty si stěžují, že nynější metodologie výpočtu deficitu nespravedlivě trestá některé členské státy za reformy, které v některých západoevropských ekonomikách stále váznou. Pro země, jež prošly reformami, je tak nyní obtížnější splnit rozpočtová kritéria pro přijetí eura.

Například Maďarsko reformovalo penze v roce 1997, kdy ke státnímu penzijnímu systému přidalo povinný soukromý pilíř. Od té doby na státních účtech chybí peníze převedené do soukromých fondů a tento výpadek musí být každý rok hrazen státem.

"Toto opatření (reforma roku 1997) bylo uskutečněno k zajištění dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému. Dopady této reformy se tak zároveň musí odrazit v účetních pravidlech," uvedlo ministerstvo hospodářství.

VEŘEJNÝ/SOUKROMÝ

Polsko rovněž požaduje, aby EU ze statistik veřejného dluhu vyloučila příspěvky do privátních penzijních fondů.

Varšava upozorňuje, že jde o soukromé investice, jež by se neměly počítat do veřejného dluhu, a že nynější účetní pravidla trestají země, které provedly penzijní reformy, aby kompenzovaly dopady stárnutí populace.

Příspěvky do soukromých penzijních fondů odpovídají zhruba 2 procentům polského HDP. Veřejný dluh činí okolo 50 procent HDP.

"Zreformovali jsme svůj penzijní systém a teď budeme společně se Švédskem a několika dalšími evropskými státy tlačit na to, aby se změnila unijní pravidla na výpočet zadlužení," řekl Reuters dříve tento měsíc předseda klubu vládnoucí strany Občanská platforma Tomasz Tomczykiewicz.

"Bude to pro nás klíčovým tématem během našeho předsednictví EU (ve druhé polovině roku 2011). Rovněž to urychlí vstup Polska do eurozóny."

Kdyby se započítala cena penzijní reformy v Maďarsku, snížil by se jeho rozpočtový schodek zhruba o 1,7 procenta HDP každý rok, uvedli analytici. Budapešť se ujme předsednictví EU v první polovině příštího roku, těsně před Polskem.

Maďarský veřejný dluh, který byl na konci června na úrovni 83 procent HDP, by také klesl o několik procentních bodů.

Evropská komise hodlá odpovědět na návrh devíti členských zemí do 6.září, kdy se sejdou ministři financí sedmadvacítky.

"Odpovědi se začnou připravovat během několika příštích dnů," prohlásil mluvčí Evropské komise pro hospodářské a měnové otázky Amadeu Altafaj, podle kterého k záležitosti zatím komise nezaujala jasné stanovisko.

"Vše, co mohu říci, je, že se jedná o relevantní téma, které se musí prodiskutovat teď, protože se nacházíme uprostřed debat zabývajících se různými prvky ekonomické kontroly." (Autoři: Sandor Peto, Krisztina Than, Karolina Slowikowska, Gabriela Baczynska a Jan Strupczewski; přeložili Tomáš Doležel a Roman Gazdík)

[Ť/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK