Americké akcie v úterý posílily

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Hlavní indexy amerických akcií v úterý posílily o více než procento díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům maloobchodních gigantů Wal-Mart Stores a Home Depot a velké nabídce na převzetí v zemědělském sektoru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,01 procenta na 10.405,85 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,22 procenta na 1092,54 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,26 procenta na 2209,44 bodu.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart posílila o 1,9 procenta díky zprávě o nárůstu čtvrtletního zisku a zlepšení celoročního výhledu. Největší světový řetězec obchodů s potřebami pro dům a zahradu Home Depot si díky dobrým čtvrtletním výsledkům připsal 4,8 procenta.

"Bylo tu přetahování mezi slabými ekonomickými údaji a silnými firemními výsledky. Firemní zisky nakonec zvítězily," uvedl analytik John Praveen ze společnosti Prudential International Investments Advisers.

Akcie kanadského výrobce hnojiv Potash obchodované v USA posílily o 27,7 procenta poté, co firma odmítla nabídku nadnárodního těžařského gigantu BHP Billiton na převzetí za zhruba 38,5 miliardy amerických dolarů (740 miliard Kč) a označila ji za výrazně podhodnocenou.

"Nárůst aktivity v oblasti fúzí a akvizicí ukazuje, že generální a finanční ředitelé mají větší důvěru v ekonomické vyhlídky a jsou připraveni začít investovat část hotovosti, kterou nahromadili v uplynulých měsících," upozornil analytik Michael Sheldon z firmy RDM Financial.

Na devizovém trhu euro posílilo vůči dolaru, protože dobré výsledky aukcí irských a španělských vládních dluhopisů zmírnily obavy investorů ohledně problémů se zadlužením v některých zemích eurozóny. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,4 procenta na 1,2880 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK