BHP nabízí 39 mld dolarů za výrobce hnojiv Potash (OPAK.)

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Skupina BHP Billiton <BHP.AX> <BLT.L> podala nevyžádanou nabídku za 38,6 miliardy dolarů na převzetí společnosti Potash <POT...

...TO>, kterou tento největší světový výrobce umělých hnojiv v úterý obratem odmítl coby "hrubě neadekvátní".

Nabídka odráží snahu britsko-australské důlní společnosti těžit z oživení v oblasti umělých hnojiv po útlumu tohoto odvětví během globální ekonomické krize. Předseda představenstva firmy Potash, Dallas Howe, v této souvislosti označil návrh BHP na převzetí za "vysoce oportunistický".

Potash přijala plán akcionářských práv na ochranu před možnými nepřátelskými kroky a uvedla, že zahájení jednání s BHP by nebylo v nejlepším zájmu firmy.

Očekává se, že stabilní vzestup poptávky po živinách pro zemědělské produkty bude s růstem světové populace zrychlovat. Tento sektor se v uplynulém roce ukázal jako živná půda pro akvizice, zvláště v Severní Americe a Rusku.

Nabídka na převzetí společnosti Potash je dosud největší. Její kapacity, soustředěné v kanadské prérijní provincii Saskatchewan, jsou největší na světě.

Investoři naznačili, že nabídka půjde ještě výš. Akcie firmy Potash na newyorské burze <POT.N> po zahájení seance vystřelily o více než 25 procent nad 140 dolarů, výrazně nad nabízenou cenu 130 dolarů za akcii od BHP.

BHP Billiton v červnu uvedla, že považuje uhličitan draselný čili potaš za ideální součást svého portfolia komodit a zaměří se na rozvoj svých projektů v této oblasti v západní Kanadě. [ID:nN08269113]

Rusko v současnosti usiluje o konsolidaci v tomto odvětví a sloučení výrobců potaše do jediného národního podniku, který by se tak měl stát druhým největším světovým producentem této komodity právě po kanadské společnosti Potash. [ID:nLDE67F0DD] <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Fakta o uhličitanu draselném na: [ID:nN17151548]

Další zprávy na: [ID:nN22340110]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Reportér: Euan Rocha; Přeložil: Jan Schmidt)

[TORONTO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK