Japonské akcie ve středu vzrostly, jen posílil

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily, protože investoři se po úterním poklesu trhu na nejnižší hodnotu za osm měsíců vrátili k nákupům. Růst však brzdí posilování jenu vůči dolaru. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 78,86 bodu, tedy 0,9 procenta, na 9240,54 bodu. V úterý skončil na nejnižší hodnotě od 27. listopadu.

Výrobce motorů Nidec dnes posílil o téměř čtyři procenta. Důvodem bylo oznámení, že koupí aktivity v oblasti motorů od americké firmy Emerson Electric. Podle listu Nikkei může být hodnota dohody 820 milionů USD. Firma tak chce využít silný jen pro expanzi v zahraničí prostřednictvím akvizic.

Podle obchodníků si však index Nikkei neudrží výraznější růst, pokud nezačne oslabovat jen. Dnes sice trh rostl, ale hlavně kvůli spekulativním obchodům po posílení trhu v USA. Trh nyní bude sledovat setkání japonského premiéra a guvernéra centrální banky, které by se mělo uskutečnit příští týden. Analytici si slibují, že jednání se zaměří i na možnosti zastavení růstu jenu. Vláda má také v pátek jednat o stimulačních krocích.

Japonský jen dnes v Asii posiloval. Podle obchodníků jen nakupovali hlavně japonští investoři a vývozci. Zisky zaznamenal i kanadský dolar díky zprávám o nabídce těžařské firmy BHP na převzetí kanadské firmy Potash.

V závěru obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 85,40 JPY. Euro k jenu oslabilo o 0,4 procenta na 109,67 JPY. Dolar vůči euru posílil o 0,3 procenta na 1,2852 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK