Fuksa: Lesy ČR vypíší na podzim jednoroční tendry na rok 2011

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Státní Lesy ČR vyhlásí na podzim jednoroční tendry na těžbu dřeva v roce 2011, které budou jednokolové a hlavním kritériem má být nabídnutá cena. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Firmě patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

Jednoroční tendry na těžbu dřeva ve státních lesích budou ve 108 lesnických celcích vypsány podle zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek okamžitě poté, co v polovině září vstoupí tato norma v platnost. Lesní firmy podle Fuksy koupí dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Část dřeva ale bude smluvně blokována pro menší regionální zpracovatele.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent vytěženého dřeva prodají samy těžařské firmy.

MZe v následujících měsících podle Fuksy vypracuje a předloží vládě ke schválení dlouhodobou koncepci Lesů ČR, podle které pak budou vypsány transparentní dlouhodobé zakázky na těžbu dřeva.

Kritici původního tendru v hodnotě 16 miliard korun například tvrdili, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nelíbily hlavně příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů ve výběrovém řízení. Lesy ČR následně sdělily, že podmínky podle doporučení úřadu upraví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK